Prin sentința penală nr. 183/26.11.2018 pronunțată de Tribunalul Alba, inculpatul OMV a fost condamnat la pedepsele de:
-1 an și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art. 360 al. 1,2,3 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 396 alin.2 și 10 Cod procedură penală
-1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de alterarea integrității datelor informatice, prev. de art. 362 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 396 alin.2 și 10 Cod procedură penală
-1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de transfer neautorizat de date informatice, prev. de art. 364 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 396 alin.2 și 10 Cod procedură penală
În baza art. 38, 39 alin.1 lit.b Cod penal au fost contopite pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 1 an și 4 luni închisoare la care s-a adăugat un spor de 8 luni închisoare (1/3 din totalul celorlalte pedepse) urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 2 ani închisoare.
În baza art. 91 – 92 Cod penal a fost suspendată executarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
În fapt, s-a reținut că, în 30.01.2018 inculpatul a accesat contul de Facebook al persoanei vătămate CSMC asociat adresei de email a acesteia, apoi a copiat discuții purtate prin intermediul aplicației Messenger de către aceasta cu utilizatorul BT, după care le – a publicat pe pagina principală a contului Facebook, etichetând mai multe persoane, după care a restricționat accesul la contul menționat prin modificarea parolei de acces, iar convorbirile persoanei vătămate cu utilizatorul LM au fost distribuite utilizatorilor BT și JN.
Sentința penală a instanței de fond a fost atacată cu apel de către inculpat, acesta solicitând reducerea considerabilă a pedepsei aplicate.
Prin decizia penală nr. 92 din 5 februarie 2019, Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelul inculpatului, instanța reținând că ”inculpatul a comis o faptă josnică, de violare a intimității unei persoane, iar justificarea sa cu argumente de genul ,,din gelozie,, nu atenuează ci, amplifică josnicia faptei. Indiferent de faptul dacă era prieten cu partea vătămată sau doar cunoscuți care mai obișnuiau să iasă împreună în oraș, a atenta la intimitatea unei persoane este la fel de grav în ambele situații, fie că erau doar cunoscuți sau prieteni. Aceasta deoarece a tratat persoana vătămată ca pe bunul său, proprietatea sa, considerându-se îndreptățit să folosească intimitatea acesteia, să știe cu cine vorbește aceasta. Ori, orice persoană care are pe Facebook un dialog cu altă sau alte persoane se așteaptă ca aceea discuție să rămână între cei care o poartă (…) Gelozia nu reprezintă nicio justificare și nicio circumstanță atenuantă pentru asemenea porniri infracționale.”
Cuvinte cheie: acces ilegal la un sistem informatic > alterarea integrității datelor informatice > facebook