Acord de recunoaștere a vinovăției. Omisiunea interzicerii dreptului de a conduce cu titlu de pedeapsă complementară

20 ianuarie 2016 Drept Penal Jurisprudenta

”Este adevărat că, potrivit art. 485 alin. 1 lit. b Cod pr. pen., instanța poate respinge acordul de recunoaștere a vinovăției și trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale, dacă … apreciază că soluția cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracțiunii sau periculozitatea infractorului.

Este adevărat și că, în practica judiciară, condamnarea inculpatului pentru săvârșirea unei infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului atrage în mod uzual interzicerea dreptului de a conduce pe o anumită perioadă, fie cu titlu de pedeaspsă complementară, fie cu titlu de obligație aferentă amânării aplicării pedepsei. Acordul de recunoaștere a vinovăției din cauză nu cuprinde o astfel de interdicție.

Totuși, potrivit susținerilor concordante ale parchetului și ale apărării, omisiunea nu este rezultatul unei erori, ci al negocierii dintre cele două părți. Inculpatul a acceptat aplicarea unei pedepse mai mari, cu condiția neaplicării pedepsei complementare. În plus, în virtutea pronunțării condamnării, permisul de conducere a inculpatului urmează să fie anulat pe cale administrativă, ceea ce va atrage, practic, interdicția de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de cel puțin un an – în acest sens sunt dispozițiile art. 114 – 116 din Codul rutier.

Citeste mai mult  Nulitatea constituirii ipotecii imobiliare

În aceste condiții, omisiunea interzicerii dreptului de a conduce cu titlu de pedeapsă complementară nu poate fi considerată nejustificată.

În ce privește aprecierea primei instanțe că pedeapsa amenzii este mai severă decât cea a închisorii, aceasta este pur și simplu eronată.

Pentru aceste considerente, soluția primei instanțe este netemeinică. Urmează ca, în baza art. 421 pct. 2 lit. a și art. 485 alin 1. lit. a Cod pr. pen. să fie admise apelurile declarate și, în rejudecare, acordul de recunoaștere a vinovăției.(Curtea de Apel Târgu Mureș, Decizia penală nr. 234A/2015, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >