Acord de recunoaștere a vinovăției. Stabilirea nelegală a cuantumului pedepsei amenzii. Consecințe

22 ianuarie 2016 Drept Penal Jurisprudenta

”Analizând acordul de recunoaștere a vinovăției, instanța constată că în cauză nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 480 – 482 Cod. proc. pen. în sensul că pedeapsa amenzii, în cuantumul stabilit , respectiv 1000 lei (100 zile amendă) este ilegală.

Astfel, infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev de art. 336 alin 1 Cp se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă.

Potrivit art. 61 alin 4 lit c Cp limitele speciale ale zilelor -amendă sunt cuprinse între 180 și 300 de zile amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, iar potrivit alin 2 al aceluiași text de lege „suma corespunzătoare unei zile- amendă, cuprinsă între 10 lei și 500 lei se înmulțește cu numărul zilelor amendă….”.

Având în vedere acest sistem de operații precum și faptul că în speța dedusă judecății nu s-a reținut nicio cauză de atenuare a pedepsei instanța constată că minimul pedepsei amnezii ce s-ar fi aplicat față de inculpatul BC ar fi fost 1800 lei (10 lei X 180 zile-amendă)

Citeste mai mult  CCR. Infracțiunea de înșelăciune prevăzută de art. 244 alin. (2) CP. Sintagma "ori de alte mijloace frauduloase"

Față de aceste considerente, în baza art. 485 alin (2) C. proc. pen. ., instanța va respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu cu inculpatul B Ccercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prevăzute de art. 336 alin 1 Cp, și trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale. (Judecătoria Giugiu, Sentința penală nr. 396/2015, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >