Admisibilitatea înregistrării audio realizate fără acordul persoanei înregistrate ca probă în procesul civil

19 octombrie 2017 Drept Civil Jurisprudenta

Înregistrarea audio obținută cu ajutorul telefonului mobil nu poate fi admisă ca probă în procesul civil în condițiile în care, la momentul înregistrării, persoana cu care se discuta nu a avut cunoștință de faptul că este înregistrată.

Potrivit dispozițiilor art. 255 din noul Cod de Procedură Civilă, coroborate cu dispozițiile art. 341 noul Cod de Procedură Civilă, benzile de înregistrare a sunetului constituie mijloace materiale de probă admisibile, doar dacă nu au fost obținute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri, condiții pe care nu le îndeplinește înregistrarea audio, cât timp a fost realizată fără acordul persoanei înregistrate. (Tribunalul Neamț, Decizia civilă nr. 232/7 februarie 2017, www.rolii.ro)

În același sens: Tribunalul Sibiu

Cuvinte cheie: > >

Comentarii

 1. Alta instanta, alta decizie. Exista divergente chiar intre instante din Europa care au dat decizii diferite. Pana la urma depinde de avocat si de judecatori.

  Comentariu de către Ovidiu pe 20 octombrie 2017 la 10:26

 2. Art. 139 alin. 3 Codul de procedură penală permite ca probă o astfel de înregistrare. Desigur, în materie civilă trebuie ca regulile să fie mai stricte! Apoi, conform raționamentului acesta înregistrările sunt înlălturate dintre probele civile eficiente. Doar în basme interlocutorul pus în temă cu privire la înregistrare ar mai prezenta adevărul. Ce facem cu înregistrările contravențiilor? Niciun șofer nu își dă acordul pentru a fi înregistrat când nu dă prioritate pietonilor, când depășește viteza, etc. Apoi, care este legea care a fost încălcată prin înregistrarea convorbirii sau care sunt bunele moravuri în discuție?

  Comentariu de către Calin pe 20 octombrie 2017 la 12:49

 3. Eu unul am trimis o clientă concediată ilegal (sancțiune disciplinară), cu ocazia lichidării, să înregistreze convorbirea cu angajatorul. A rezultat faptul că motivul real al concedierii a fost reprezentat de starea de sănătate a clientei, angajatorul fiind nemulțumit de concediile medicale (inclusiv internări). Bineînțeles că în instanța nu s-a mai recunoscut nimic și fără înregistrare probatoriul ar fi fost schilodit și soluția diferită. În altă situație am utilizat o înregistrare a unei persoane nedeplasabile care spărgea lemne în curte și le stivuia în magazie.

  Comentariu de către Calin pe 20 octombrie 2017 la 12:56

 4. Subscriu la argumentele lui Calin, cu cel legat de Codul de procedura penala in frunte.

  Comentariu de către Dan pe 1 decembrie 2017 la 1:24