Amendă penală pentru uciderea animalelor

9 noiembrie 2017 Drept Penal Jurisprudenta

Articolul 25 alin. (1) lit. a) din Legea 205/2004 prevede că uciderea animalelor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Drept urmare, câini spânzurați sau lăsați să se mânânce între ei, cai uciși cu toporul sunt fapte ”sancționate” în practica judiciară cu … amendă penală.

Exemple din jurisprudența pe anul acesta:

I. Fapta inculpatului care, fără un motiv întemeiat, a lovit cu toporul de mai multe ori calul care era înhămat, ulterior acesta decedând, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ucidere a animalelor cu intenție , fără drept, prev.de art.25 alin.1 lit.a din Legea nr.205/2004.

Instanța a considerat că pedeapsa cu amenda (de 1600 lei) este îndestulătoare pentru atingerea scopului și îndeplinirea funcțiilor de constrângere, de reeducare și de exemplaritate ale pedepsei.

Referitor la gradul de pericol social al infracțiunii, instanța a apreciat că ”acesta este unul mediu spre scăzut în contextul in care inculpatul a acționat în propria gospodărie și asupra propriului animal.” (Judecătoria Pogoanele, Sentința penală nr. 64/10 iulie 2017, definitivă prin neapelare)

II. Fapta inculpatului care, deținând ilegal la locuința sa un câine din categoria celor periculoși, rasa Pitbull, cu intenție, fără drept și la comanda sa a permis câinelui său rasa Pit Bull să ucidă un alt câine și apoi să-l mănânce, întrunește elementele constitutive ale infracțiunilor de uciderea unui animal, cu intenție, fără drept, prevăzută de art. 25 alin. 1 lit. a din Legea nr. 205/2004 și folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, prevăzută de art. 25 alin. 1 lit. d din Legea nr. 205/2004, ambele cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.pen. și art. 38 alin. 2 C.pen.

În speță, deși s-a reținut că inculpatul  și-a manifestat, de-alungul timpului, de mai multe ori, cruzimea față de animale, fiind anterior condamnat pentru săvârșirea unor astfel de fapte, instanța a decis ca inculpatul să execute o pedeapsă de 2.666,6 lei. (Judecătoria Segarcea, Sentința penală nr. 59/28 martie 2017, definitivă prin neapelare)

III. Fapta inculpatului care a prins și legat cu o sfoară de gât câinele ce-l mușcase cu trei zile înainte, după care, cu intenție directă, l-a ucis prin ștrangulare, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ucidere a animalelor, cu intenție, fără drept, prevăzută și pedepsită de art. 25 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Pentru această faptă, inculpatul a fost obligat să plătească statului, cu titlu de amendă penală, suma de 2.400 lei.(Judecătoria Carei, Sentința penală nr. 43/2017, definitivă prin neapelare)

Cuvinte cheie: >

Comentarii

  1. Sa raspunda legiuitorul,dupa mintea sa-CARE FAPTA,DUPA MINTEA SA ,ARE DREPT PEDEAPSA LOVIREA UNUI ANIMAL-IN CAZUL NOSTRU,CAL,CARE A SI DECEDAT MAI APOI?nU VI SE PARE CA FACETI LEGI AIUREA,PE GENUNCHI,ASA,DE AMORUL ARTEI?Rusine,caci animalutele sufera de pe urma prostiei si arogantei voastre.

    Comentariu de către Cristina Radu pe 11 noiembrie 2017 la 0:32

  2. Taierea porcului de craciun,in ce categorie este???? ???…..

    Comentariu de către ionescu florin pe 11 noiembrie 2017 la 14:48