Amendă pentru adresarea unor cuvinte jignitoare prin intermediul rețelei „Instagram”, anulată

Mesajele transmise prin intermediul aplicației „InstaMessage” nu sunt accesibile publicului, ci sunt discuții private. În aceste condiții, expresiile jignitoare nu au fost proferate în spațiul public, astfel că nu sunt întrunite elementele constitutive ale contravenției prevăzută de art.2 pct.1 din Legea nr. 61/1991.

”Prin procesul – verbal de contravenție nr. x/10.08.2017, petentul CIA a fost sancționat cu măsura principală a amenzii în cuantum de 200 lei, în temeiul dispozițiilor art. 2 pct.1 din Legea nr.61/1991, reținându-se în sarcina sa că la data de 28.06.2017, a adresat injurii și cuvinte jignitoare prin intermediul rețelei „Instagram” numitei BG.

Procesul-verbal a fost semnat de către petent cu mențiunea că îi „pare rău de cele întâmplate”. (…)

Conform dispozițiilor normative indicate în procesul verbal de contravenție:

Art. 2 din Legea nr. 61/1991 :” Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

1.săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice;

Art. 3 (1)Contravențiile prevăzute la art. 2 se sancționează după cum urmează:

b)cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevăzute la pct. 1), 12), 16), 24), 25) și 28);

Fapta reținută în sarcina petentului a fost constatată în mod direct și nemijlocit de către agentul constatator – agent de poliție, prin prezentarea mesajelor de către numita BG, care a anexat sesizării discuțiile purtate în spațiul privat de tip „ InstaMessage” al rețelei „Instagram” cu petentul C.

Citeste mai mult  Contrabandă. Condițiile dispunerii măsurii confiscării extinse

Astfel, pentru a fi întrunite elementele constitutive ale contravenției trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții :

a) Adresarea unor expresii jignitoare sau vulgare, acte sau gesturi obscene

b) Adresarea expresiilor jignitoare/ofesnsatoare să se facă în public astfel încât să tulbure ordniea și linistea publică sau să provoace indignarea cetățenilor

c) Adresarea expresiilor jignitoare in public să lezeze demnitatea și onoarea persoanelor cărora le sunt adresate.

Instanța reține faptul că în spetă nu sunt întrunite elementele constitutive, cumulative, ale contravenției astfel cum sunt prevăzute în mod expres de către legiuitor, având în vedere următoarele :

Spațiul public a fost definit a fi și rețelele de socializare precum Instagram și Facebook, întrucăt permit utilizatorilor lor să posteze diverse afirmații, sloganuri, fotografii care pot în anumite circumstanțe să aducă atingere reputației, integrității morale a altora.

Caracterul public al afirmațiilor pe aceste rețele de socializare rezultă și din consecințele efective și directe ale postărilor, în măsura în care, urmare a accesării paginii de socializare a d-nei BG de către anumiti „followers” ai acesteia (asociați publicului) ar fi putut deveni accesbilie publicului larg, neutilizatorilor rețelei în cauză prin diseminarea acestuia în mass-media.

Citeste mai mult  Plângere contravențională. Neaplicarea de către agentul constatator a marjei de eroare a aparatului radar

Ori, în speță conținutul acestor conversații, prin intermediul aplicației „InstaMessenger” este accesibil strict persoanelor care au deschis un cont privat și au aplicația descărcată și între care se poartă discuția, nefiind purtată pe pagina on-line (cu acces public).

Astfel, expresiile jignitoare, care sunt în măsură să afecteze reputația oricărei persoane, în special alegațiile jignitoare aduse unei femei de către un bărbat, pe care instanța nu le va reproduce, nu au fost făcute într-un spațiu public, mesajele transmise prin intermediul aplicației „InstaMessenger” nefiind accesibile publicului, ci sunt discuții private.

Aceste expresii jignitoare au ajuns în spațiul public, prin lecturarea acestora de către agențul constatator, doar cu ocazia prezentării lor de către persoana cărora le-au fost adresate, și da sunt în măsură să producă un sentiment de revoltă celui care le citește, indiferent de motivele avute de către petent la momentul adresării lor, însă acestea nu au fost proferate în spațiul public.

Citeste mai mult  Contestaţie în anulare. Principiul non bis in idem

Este de respins orice atitudine jignitoare, ofensatoare la adresa oricărui cetățean, indiferent de maniera în care este proferată, în spatiul public sau privat, sau de sentimentele care stau la originea lor, revolta interioară a celui care le proliferează, însă legiuitorul a înțeles să protejeze imaginea publică a persoanelor denigrate, prin sancționarea oricăror ofense aduse în spațiului public și nu privat.

Numita BG are la îndemnă protecția oferită chiar de către rețeaua de socializare Instagram pentru a stopa eventualele jigniri din partea oricărui „ follower” al său prin blocarea utilizatorului.

Având în vedere situația de fapt, așa cum aceasta reiese din probele administrate, instanța constată că nu se confirmă săvârșirea contravenției de către petent, în condițiile în care expresiile jignitoare nu au fost proferate în spațiul public, nefiind întrunite elementele constitutive ale contravenției astfel cum este prevăzută de către dispozițiile art.2 din Legea nr. 61/1991, motiv pentru care plângerea contravențională formulată de petentul CIA urmează să fie admisă, cu consecința anulării procesului-verbal contestat și exonerării sale de la plata amenzii contravenționale.” (Judecătoria Constanța, Sentința civilă nr. 886 din 30 ianuarie 2018, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: > > >