CCR. Legea privind declasificarea unor documente, neconstituțională

30 ianuarie 2019 Noutati legislative

Miercuri, 30 ianuarie 2019, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, este neconstituțională.

Obiecțiile de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, au fost formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, constituită în Secţii Unite, de un număr de 30 de senatori aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România și de Președintele României.

Curtea a reținut că actul normativ criticat este de natură a contraveni dispozițiilor art.1 alin.(4) din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, Parlamentul intrând în sfera de competență a autorității executive, singura autoritate publică cu atribuții în organizarea executării legilor. În raport de această soluție, care vizează legea în ansamblul său, Curtea nu a mai analizat celelalte critici de neconstituționalitate formulate.

Sursa: comunicat CCR

Cuvinte cheie: >