Group 1

CEDO. Cauza François împotriva Franței. Reținerea unui avocat de către poliție. Încălcarea art. 5 § 1 din Convenție

2 mai 2015 CEDO

În hotărârea pronunțată joi, 23 aprilie 2015, în cauza François împotriva Franței, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că a fost încălcat art. 5 § 1 din Convenție privind dreptul la libertate și siguranță.

În speță, reclamantul, a fost reținut după ce, în calitate de avocat, acordase asistență juridică unui minor reținut de către poliție. Fără a ignora contextul în care s-au produs faptele care au dus la plasarea și menținerea în stare de arest pentru aproximativ 13 ore a reclamantului și fără a aduce atingere versiunii contradictorii a faptelor, Curtea a reținut că nu a fost contestat faptul că altercația între reclamant și oficialul poliției a pornit de la solicitarea reclamantului de a se efectua un examen medical clientului său, care declarase că ar fi fost victima brutalitații poliției și care totodată prezenta leziuni pe față.

Reclamantul a prezentat în scris aceste observații și a cerut un control medical pentru clientul său minor. Confruntându-se cu refuzul  polițistului de a-i înmâna o fotocopie a observațiilor sale scrise, reclamantul a redactat un nou exemplar. Apoi, a insistat asupra cererilor sale de a-și vedea clientul supus unui examen medical și respectiv, ca un exemplar al notelor sale să fie anexat la dosar, context în care, polițistul, considerându-se victimă a comportamentului reclamantului a decis să-l rețină pe acesta din urmă, supunându-l nu unui simplu de control de securitate ci unei percheziții corporale integrale și unui test de alcoolemie, aspecte, în opinia Curții, nejustificate de elemente obiective.

Cuvinte cheie: > > >