CEDO. Sancțiune disproporționată aplicată unui avocat care a criticat deciziile procedurale ale judecătorilor în pledoaria sa. Încălcarea art. 10 din Convenție

17 decembrie 2015 CEDO

Marți, 15 decembrie 2015, în hotărârea pronunțată în cauza Bono împotriva Franței (cererea nr. 29024/11), Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu unanimitate, a constatat că a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenție.

Cazul se referă la sancționarea disciplinară a reclamantului, ca avocat al unui suspect de terorism, SA, pentru comentariile făcute în pledoariile sale în fața Curții de Apel (instanța a decis ca acesta să nu practice avocatura timp 5 ani, anulând astfel soluția Comisiei disciplinare a Baroului care a considerat că remarcile ofensatoare nu au fost atacuri personale la adresa judecătorilor). Reclamantul a susținut că judecătorii de instrucție francezi au fost complici la torturarea lui SA de către serviciile secrete siriene și din acest motiv declarațiile obținute prin folosirea torturii trebuiau excluse.

Curtea a constatat că afirmațiile în cauză, așa dure cum au fost, au arătat în mod clar dispreț pentru judecătorii de instrucție. Cu toate acestea, comentariile nu se refereau la judecători ca persoane, ci la modul în care aceștia au efectuat ancheta.

Citeste mai mult  Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei examinează punerea în aplicare a hotărârilor CEDO

Criticile reclamantului care aveau o bază factuală, nu au părăsit sala de judecată fiind cuprinse în observațiile sale scrise și au contribuit direct la apărarea clientului. În condițiile în care reclamantului i s-a cerut să arate moderație în timpul ședinței de la Curtea de Apel din Paris, Curtea Europeană a constatat că sancțiunea disciplinară nu a fost proporțională. În timp ce pentru autoritățile judiciare și disciplinare, a sancționa un anumit comportament al avocaților este în interesul bunei funcționări a sistemului de justiție, aceste autorități trebuie să se asigure că o astfel de anchetă nu are un efect de descurajare care i-ar stânjeni pe avocați în apărarea intereselor clienților.

Cuvinte cheie: > >