CNP menționat greșit în procesul verbal de contravenție. Consecințe

Mentionarea gresita a codului numeric personal al contravenientului atrage nulitatea relativa a procesului verbal.

”Potrivit art. 16 din O.G. nr. 2 / 2001: Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.

Citeste mai mult  Contestație la executare. Natura juridică a tarifului de despăgubire

Potrivit art. 17 din O.G. nr. 2 / 2001: Lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului – verbal. Nulitatea se constată și din oficiu.

Vazand continutul textului de lege si verificand existenta acestor mentiuni in actul constatator, instanta retine ca, in cuprinsul procesului-verbal, desi sunt trecute numele si prenumele contravenientului, asa incat nu se pune problema nulitatii absolute, totusi este gresit codul numeric personal al contravenientului.

Vatamarea produsa consta in aceea ca petentul a fost lipsit de posibilitatea de a achita jumatate din minimul amenzii in termen de 48 de ore de la comunicarea procesului-verbal.

Fata de cele expuse anterior, instanța a retinut ca procesul – verbal (…) este lovit de nulitate relativa si, ca urmare, instanța va admite exceptia nulitatii relative a procesului – verbal invocata de petent si, in consecinta, va admite plangerea.” (Judecatoria Brasov, Sentinta civila nr. 10078/2014, www.rolii.ro)
Hotărârea a rămas definitivă.

Cuvinte cheie: >