Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare.
In noul sistem de procedura civila, legile procesuale numai sunt considerate de imediata si generala aplicare, iar caracterul de ordine publica al normelor procesuale numai este privit ca un motiv dirimant in sensul excluderii aplicarii legii vechi, cu atat mai mult cu cat, prin ipoteza, suntem intr-un domeniu in care prin excelenta normele in general sunt considerate de ordine publica, fie ca e vorba de legea veche, fie ca e vorba de legea noua. In consecinta, a presupune ca legea noua este de imediata aplicare pentru ca ea este de ordine publica insemneaza a refuza aplicarea unei legi deopotriva de ordine publica, lege care are aceeasi forta ca si legea noua, fiind motivata, la data adoptarii, de aceleasi ratiuni. satisfacerea, buna administrare a unui serviciu public, care este justitia. [M. Nicolae in Noul Cod de procedura civila comentat si adnotat. Vol. I – art. 1-526. Coordonatori V. M. Ciobanu, M. Nicolae, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2013, p. 75]
Fundamentul principiului neretroactivitatii legii procesuale este usor de explicat, deoarece acest principiu este logic si conform naturii lucrurilor. Neretroactivitatea garanteaza securitatea juridica a partilor si asigura respectarea principiului increderii lor legitime in proeminenta, stabiliatea si securitatea dreptului. In caz contrar, toate actele de procedura efectuate ar fi compromise, iar previzibilitatea normelor procesuale iluzorie si mincinoasa. Justitiabilii nu pot si nu trebuie inselati in credinta lor legitima in securitatea si stabilitatea raporturilor procesuale nascute in baza legii in vigoare la data savarsirii actelor de procedura generatoare.
In fine, cat priveste continutul si sfera principiului neretroactivitatii legii procesuale, trebuie retinut ca, in prezent, acest principiu are valoare generala si absoluta [art. 15 alin. (2) din Constitutie]. In consecinta, indiferent de obiectul normelor procesuale, legea nu poate suprima sau modifica efectele actelor de procedura, ale partilor sau instantei ori ale altor participanti, savarsite inainte de intrarea ei in vigoare si aceasta indiferent daca aceasta suprimare sau modificare ar fi totala sau numai partiala, cu efect ex tunc ori numai ex nunc.
Nu intereseaza daca neretroactivitatea este favorabila sau nefavorabila, nici daca legea noua este sau nu de ordine publica.
Prin urmare, orice lege procesuala cu efect retroactiv este neconstitutionala si, deci, prohibita legiuitorului ordinar. [M. Nicolae in Noul Cod de procedura civila comentat si adnotat. Vol. I- art. 1-526. Coordonatori V. M. Ciobanu, M. Nicolae, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2013, p. 83-84]