Art. 352. Luarea interogatoriului persoanelor fizice

(1) Cel chemat in persoana va fi intrebat de catre presedinte asupra fiecarui fapt in parte.

(2) Cu incuviintarea presedintelui, fiecare dintre judecatori, procurorul, cand participa la judecata, precum si partea adversa pot pune direct intrebari celui chemat la interogatoriu.

(3) Partea va raspunde fara sa poata citi un proiect de raspuns scris in prealabil. Ea se poate folosi insa de insemnari, cu incuviintarea presedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri.

(4) Daca partea declara ca pentru a raspunde trebuie sa cerceteze inscrisuri, registre sau dosare, se va putea fixa un nou termen pentru interogatoriu.

(5) Cand ambele parti sunt de fata la luarea interogatoriului, ele pot fi confruntate.

Pentru a se proceda la confruntare nu este necesar ca in prealabil sa fi fost incuviintat interogatoriul ambelor parti, fiind suficient sa fie incuviintat un singur interogatoriu, dar sa fie prezente partile aflate pe pozitii adverse, avandu-se in vedere si caracterul spontan al confruntarii. Totusi, ar fi util ca, inainte de confruntare, instanta sa incuviinteze si sa administreze si proba cu interogatoriul celeilalte parti, fata de care initial acesta nu fusese solicitat. [M. Ursuta in Noul Cod de procedura civila, comentat si adnotat, vol. I, art. 1-526, coordonatori V.M. Ciobanu, M. Nicolae, Editura Universul Juridic 2013, p. 823]