Art. 369. Desfasurarea sedintei de judecata

Pe parcursul administrarii probelor de catre avocati, sedintele de judecata, atunci cand acestea sunt necesare, se desfasoara potrivit art. 240, cu participarea obligatorie a avocatilor.

Cum va proceda instanta in ipoteza in care avocatul uneia dintra parti lipseste? In situatia in care acesta lipseste justificat, instanta poate acorda un termen scurt, cu exceptia situatiei in care este vorba despre termenul de incuviintare a probelor [art. 370 alin. (4) NCPC]. In schimb, daca acesta lipseste nejustificat, instanta va pune in vedere partii ca aceasta procedura de administrare a probelor presupune asistenta sau reprezentarea prin avocat sau consilier juridic. In aceste conditii, partea va avea doua optiuni: (I) fie isi va alege un alt avocat care sa ii reprezinte interesele, iar instanta va putea prelungi termenul de administrare a probelor conform art. 371 alin. (2) NCPC; (II) fie va avea o atitudine pasiva, ceea ce poate crea unele probleme, din moment ce consimtamantul pentru administrarea probelor prin avocati nu poate fi revocat de catre una dintre parti.
Or, aceasta atitudine pasiva ar putea justifica decizia instantei de a reveni asupra incheierii prin care a incuviintat administrarea probelor in aceasta modalitate si, implicit, de a continua cercetarea procesului potrivit dreptului comun.
Pe de alta parte, s-ar putea sustine ca, din moment ce art. 370 alin. (4) NCPC prevede o sanctiune si consecinte clare (decaderea, cu posibilitatea de a participa la administrarea probelor de catre cealalta parte) in ceea ce priveste partea care lipseste nejustificat la termenul de incuviintare a probelor, ar fi de neconceput ca absenta la sedintele ulterioare de judecata sa conduca la consecinte mult mai radicale in ceea ce priveste continuarea procedurii de administrare a probelor in aceasta modalitate.
Desi chestiunea poate fi dezbatuta, inclinam spre cea de-a doua solutie, care pare a fi justificata implicit de prevederile art. 370 alin. (4) NCPC. [A. Ratoi in Noul Cod de procedura civila. Note, corelatii, explicatii, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 386]