Art. 921. Prezenta personala a partilor

(1) In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.

(2) Instanta va incerca la fiecare infatisare impacarea sotilor.

(3) In toate cazurile, instanta este obligata sa il asculte pe copilul minor, potrivit prevederilor Codului civil.

La fondul cauzei numai prezenta reclamantului este obligatorie, nu si cea a paratului care nu a formulat cerere reconventionala. Sintagma “partile se vor infatisa in persoana” se refera la faptul ca se interzice ca partile sa fie reprezentate prin mandatar, fara insa sa instituie o obligativitate a prezentei paratului. Intrucat legea sanctioneaza doar lipsa nejustificata a reclamantului, suntem de parere ca paratul care nu a formulat cerere de divort are posibilitatea de a solicita judecarea cazei in lipsa.
In apel este obligatorie prezenta reclamantului, titular al caii de atac, numai in situatia in care cererea sa a fost respinsa de prima instanta. Apelul reclamantului impotriva hotararii prin care I s-a respins cererea de divort se va respinge ca nesustinut, daca acesta lipseste de la judecata si se prezinta doar paratul. Desigur, in cazul lipsei ambelor parti, daca paratul intimat nu a solicitat judecarea caii de atac in lipsa sa, judecarea apelului se va suspenda. Daca la judecarea apelului lipseste reclamantul-apelant, dar si paratul-intimat, care, insa, a solicitat judecarea cauzei in lipsa sa, apreciem ca si in aceasta situatie se impune solutia respingerii caii de atac ca nesustinuta. In cazul in care apelul este declarat de parat, calea de atac se va solutiona in lipsa paratului, chiar daca se infatiseaza doar reclamantul. [G.C. Frentiu, D.L. Baldean, Noul Cod de procedura civila comentat si adnotat. Editura Hamangiu 2013, p. 1305]