Art. 386. Schimbarea incadrarii juridice

(1) Daca in cursul judecatii se considera ca incadrarea juridica data faptei prin actul de sesizare urmeaza a fi schimbata, instanta este obligata sa puna in discutie noua incadrare si sa atraga atentia inculpatului ca are dreptul sa ceara lasarea cauzei mai la urma sau amanarea judecatii, pentru a-si pregati apararea.

(2) Daca noua incadrare juridica vizeaza o infractiune pentru care este necesara plangerea prealabila a persoanei vatamate, instanta de judecata cheama persoana vatamata si o intreaba daca intelege sa faca plangere prealabila. In situatia in care persoana vatamata formuleaza plangere prealabila, instanta continua cercetarea judecatoreasca, in caz contrar dispunand incetarea procesului penal.

Din cuprinsul încheierii când au avut loc dezbaterile, rezultă că s-au formulat concluzii privind schimbarea încadrării juridice dată faptei prin rechizitoriu, iar ulterior instanța de fond a reținut o altă încadrare juridică decât cea din rechizitoriu, dar a omis să se pronunțe expres asupra acestui aspect.
Din această perspectivă, Curtea apreciază că simpla trimitere la prevederile art. 5 Cod penal nu este suficientă pentru respectarea dispozițiilor art. 386 Cod pr. penală și că, în concret, instanța de fond trebuia să facă mențiunea expresă privind aplicarea prevederilor art. 386 Cod pr. penală și să dispună schimbarea încadrării juridice din infracțiunea prevăzută de art. 182 al. 1 Cod penal din 1969 în infracţiunea prevăzută de art. 193 al. 2 Cod penal. [Curtea de Apel Galați, Decizia nr. 416/A/1.04.2015, portal.just.ro]