Art. 513. Prelungirea sau inlocuirea masurilor educative neprivative de libertate

(1) Prelungirea masurii educative neprivative de libertate in cazul in care minorul nu respecta, cu rea-credinta, conditiile de executare si obligatiile impuse se dispune de instanta care a pronuntat aceasta masura.

(2) Inlocuirea masurii luate initial cu o alta masura educativa neprivativa de libertate mai severa ori inlocuirea masurii luate initial cu o masura educativa privativa de libertate pentru vreuna dintre cauzele prevazute la art. 123 din Codul penal se dispune de instanta care a pronuntat aceasta masura.

Desi art. 513 NCPP stabileste ca instanta sa dispuna asupra inlocuirii masurii educative in cazurile prevazute la art. 123 NCP este instanta care a pronuntat aceasta masura, textul nu este aplicabil situatiilor la care se refera art. 123 alin. (3) NCP, in care minorul este judecat pentru o noua infractiune sau pentru o infractiune concurenta savarsita anterior, in aceste situatii, atat prelungirea masurii educative luate initial, cat si inlocuirea acesteia urmand a se dispune de instanta care judeca noua infractiune.
Textul art. 513 NCPP nu poate institui o regula de competenta speciala, cu incalcarea dispozitiilor generale referitoare la competenta materiala. Spre exemplu, nu poate fi competenta sa judece o infractiune de competenta tribunalului judecatoria care a aplicat masura educativa neprivativa de libertate pentru savarsirea de catre minor a unor infractiuni de furt calificat, chiar daca infractiunea de competenta tribunalului este savarsita in timpul executarii acelei masuri educative neprivative de libertate. [R. Morosanu in Noul Cod de procedura penala comentat, Editura Hamangiu 2014, p. 1257]