Art. 1.613. Efectele novatiei asupra debitorilor solidari si fideiusorilor

(1) Novatia care opereaza intre creditor si unul dintre debitorii solidari ii libereaza pe ceilalti codebitori cu privire la creditor. Novatia care opereaza cu privire la debitorul principal ii libereaza pe fideiusori.

(2) Cu toate acestea, atunci cand creditorul a cerut acordul codebitorilor sau, dupa caz, al fideiusorilor ca acestia sa fie tinuti de noua obligatie, creanta initiala subzista in cazul in care debitorii sau fideiusorii nu isi exprima acordul.

Dispozitiile art. 1613 alin. (1) C. civ. nu se aplica si in situatia mai multor fideiusori, obligatia unuia dintre ei poate sa subziste fara obligatia celorlalti, asa incat novatiunea facuta in privinta unuia dintre fideiusori, cu scopul de a-l descarca pe acesta, nu-I libereaza pe ceilalti.
Chiar daca acesti fideiusori sunt solidari, iar creditorul a incheiat novatia cu unul dintre ei, in interesul acestuia, efectul liberator va fi restrans numai la acesta, creditorul suportand riscul pierderii acestui fideiusor. [G. Chiornita in Noul Cod civil, Studii si comentarii. Volumul III, Partea I. Cartea a V-a, Despre obligatii, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2014, p. 962]