(1) Restituirea prestatiilor are loc ori de cate ori cineva este tinut, in virtutea legii, sa inapoieze bunurile primite fara drept ori din eroare sau in temeiul unui act juridic desfiintat ulterior cu efect retroactiv ori ale carui obligatii au devenit imposibil de executat din cauza unui eveniment de forta majora, a unui caz fortuit ori a unui alt eveniment asimilat acestora.
(2) Ceea ce a fost prestat in temeiul unei cauze viitoare, care nu s-a infaptuit, este, de asemenea, supus restituirii, afara numai daca cel care a prestat a facut-o stiind ca infaptuirea cauzei este cu neputinta sau, dupa caz, a impiedicat cu stiinta realizarea ei.
(3) Obligatia de restituire beneficiaza de garantiile constituite pentru plata obligatiei initiale.
Reclamantul a învestit instanţa cu o acţiune civilă prin care solicită obligarea părţii pârâte la restituirea sumei ce reprezintă preţul unor servicii contractuale făcute de pârât în beneficiul reclamantei.
Deşi aparent ar fi vorba despre angajarea unei răspunderi contractuale, reclamantul nu solicită desfiinţarea contractului de prestări servicii în baza căruia părţile şi-au îndeplinit obligaţiile specifice.(…)
Instanţa nu poate face abstracţie de temeiul juridic delictual pe care reclamantul îşi fundamentează acţiunea, cu atât mai mult cu cât prin răspunsul la întâmpinare se arată că, în ultimă instanţă, „este irelevantă vinovăţia sau nevinovăţia pârâtului”.
Pe de altă parte, aceeaşi reclamantă mai arată că acţiunea de faţă este una „în restituire”, având ca obiect suma cu care a fost mărit patrimoniul pârâtei, în detrimentul patrimoniului său, dar ignoră faptul că restituirea trebuie să aibă la bază / conform dispoziţiilor art.1635 Cod civil/un act juridic desfiinţat cu efect retroactiv ori ale cărui obligaţii au devenit imposibil de executat din motive acolo precizate. În speţă nu este cazul.
Aşa cum s-a arătat în cele ce preced, contractul părţilor nu a fost atacat, nu a fost desfiinţat şi chiar a ajuns la termen, motiv pentru care obligaţia de restituire fundamentată pe dispoziţiile art.1638 Cod civil nu subzistă.[Judecătoria Mediaș, Sentința civilă nr. 1262/2013, portal.just.ro]