Art. 2.013. Forma mandatului

(1) Contractul de mandat poate fi incheiat in forma scrisa, autentica ori sub semnatura privata, sau verbala. Acceptarea mandatului poate rezulta si din executarea sa de catre mandatar.

(2) Mandatul dat pentru incheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie sa respecte acea forma, sub sanctiunea aplicabila actului insusi. Prevederea nu se aplica atunci cand forma este necesara doar pentru opozabilitatea actului fata de terti, daca prin lege nu se prevede altfel.

In cazul mandatului cu reprezentare, o persoana (mandatarul) se obliga sa incheie acte juridice in numele si pe seama unei alte persoane (mandant), care ii da aceasta imputernicire. Reprezentarea presupune deci in acest caz doua caracteristici importante:
– reprezentantul intervine in mumele reprezentatului, deci el exercita drepturile acestuia din urma;
– reprezentantul actioneaza pe seama reprezentatului, deci el il angajeaza direct pe acesta. [Fl. Motiu, Contractele speciale in noul Cod civil, Editura Universul Juridic 2011, p. 231]

Mandatul tacit nu trebuie confundat cu mandatul aparent, intrucat in cazul mandatului aparent tertii incheie contractul cu convingerea ca mandatarul are puterea de a reprezenta fara ca, in realitate, mandatarul sa aiba aceasta putere (de exemplu, mandatul a fost revocat sau mandatarul a depasit limitele reprezentarii. [Fl. Motiu, Contractele speciale in noul Cod civil, Editura Universul Juridic 2011, p. 236]