Actele de orice fel se socotesc facute in termen, daca inscrisurile care le constata au fost predate oficiului postal sau telegrafic cel mai tarziu in ultima zi a termenului, pana la ora cand inceteaza in mod obisnuit activitatea la acel oficiu.
Potrivit art. 2556 NCC si art. 205 ind. 2 din Legea nr. 71/2011, in cazul unui act depus la un oficiu postal sau la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare, la calculul termenului se tine seama de data predarii actului recomandat la serviciul postal, serviciul de curierat rapid ori la serviciul specializat de comunicare. Astfel, in situatia in care actul s-a predat in termen la oficiul postal, el va fi considerat indeplinit in termen, chiar daca la instanta a ajuns dupa expirarea termenului prevazut de lege pentru indeplinirea sa.
In opinia noastra, actul va fi considerat indeplinit in termen si in situatia in care nu s-a predat in forma recomandata, ci simpla, atat timp cat din stampila oficiului postal de predare rezulta ca data predarii se situeaza inauntrul termenului prevazut de lege pentru indeplinirea actului. [C.G. Frentiu, Comentariile Codului civil. Prescriptia extinctiva, decaderea si calculul termenelor, Editura Hamangiu 2012, p. 194]