(1) Pana la data constituirii organelor de administrare, exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor care privesc persoana juridica se fac de catre fondatori ori de catre persoanele fizice sau persoanele juridice desemnate in acest scop.
(2) Actele juridice incheiate de catre fondatori sau de catre persoanele desemnate cu depasirea puterilor conferite potrivit legii, actului de constituire ori statutului, pentru infiintarea persoanei juridice, precum si actele incheiate de alte persoane nedesemnate obliga persoana juridica in conditiile gestiunii de afaceri.
(3) Cel care contracteaza pentru persoana juridica ramane personal tinut fata de terti daca aceasta nu se infiinteaza ori daca nu isi asuma obligatia contractata, in afara cazului cand prin contract a fost exonerat de aceasta obligatie.
In privinta art. 210 NCC, trebuie sa observam faptul ca, desi este intitulat „Lipsa organelor de administrare”, domeniul sau de aplicare vizeaza numai perioada cuprinsa intre data actului de infiintare si data constituirii organelor de administrare, nu si perioadele de vacanta (indiferent de motiv) a organelor de administrare, textul de lege neputand constitui temeiul legal pentru toate situatiile in care lipsesc organele de conducere ale persoanei juridice. [M.A.G. Dima, Comentariile Codului civil. Persoana juridica (art. 187-251), Editura Hamangiu 2013, p. 250]
Nu in toate cazurile organele de administrare epuizeaza sfera notiunii de „organizare de sine statatoare” si, de aceea, lipsa organelor de administrare nu echivaleaza cu lipsa organizarii de sine statatoare. [G. Piperea in Noul Cod Civil. Comentariu pe articole, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 202]