Art. 576. Accesiunea naturala asupra animalelor

(1) Animalele domestice ratacite pe terenul altuia ii revin acestuia din urma daca proprietarul nu le revendica in termen de 30 de zile de la data declaratiei facute la primarie de catre proprietarul terenului.

(2) Porumbeii, iepurii, pestii si alte asemenea animale care trec pe fondul altui proprietar apartin acestuia cat timp raman pe fond, cu exceptia cazului in care trecerea a fost provocata prin frauda sau prin artificii.

(3) Roiul de albine trecut pe terenul altuia revine proprietarului acestuia numai daca proprietarul roiului nu il urmareste sau inceteaza sa il urmareasca timp de doua zile.

In conformitate cu prevederile alin. (2) al art. 576 C. civ., porumbeii, iepurii, pestii si alte asemenea animale care trec pe fondul altui proprietar apartin acestuia cat timp raman pe fond, exceptie facand situatia in care trecerea a fost provocataprin frauda sau prin artificii. In primul rand, legiuitorul se refera la iepuri, porumbei si pesti „(…) si alte asemenea animale (…)”, de unde intelegem ca este vorba de animale care se aseamana si ne punem o intrebare prin ce se aseamana iepurii, porumbeii si pestii, insa singura asemanare dintre aceste animale este aceea ca ele sunt vertebrate. Credem ca legiuitorul se va fi referit la animale asemenea iepurilor, animale asemenea porumbeilor ori animale asemenea pestilor, ceea ce poate ridica, de asemenea, alte probleme cu privire la situatia juridica ce o pot avea asemenea animale. [C. Jora in Noul Cod Civil. Studii si Comentarii, Volumul II, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2013, p. 90-91]

Termenul de 2 zile prevazut de art. 576 alin. (3) este de decadere, deoarece nu presupune exercitarea unei actiuni in justitie. [G. Boroi, C.A. Anghelescu, B. Nazat, Curs de drept civil. Drepturile reale principale, Editura Hamangiu 2013, p. 209]