Art. 879. Modificarea imobilului inscris in cartea funciara

(1) Imobilul inscris in cartea funciara se poate modifica prin alipiri, daca mai multe imobile alaturate se unesc intr-un singur imobil sau daca se adauga o parte dintr-un imobil la un alt imobil ori, dupa caz, se mareste intinderea acestuia.

(2) De asemenea, imobilul inscris in cartea funciara se modifica si prin dezlipiri, daca se desparte o parte din imobil sau se micsoreaza intinderea acestuia.

(3) Alipirea sau dezlipirea unui imobil grevat cu sarcini nu se poate face decat cu consimtamantul titularilor acelor sarcini. Refuzul titularilor sarcinilor nu trebuie sa fie abuziv, el putand fi cenzurat de catre instanta judecatoreasca.

(4) Daca insa creditorii ipotecari consimt la alipirea sau, dupa caz, atat la dezlipirea, cat si la alipirea imobilului grevat la un alt imobil, in lipsa de conventie contrara, ipotecile vor lua rang dupa cele ce greveaza imobilul la care s-a facut alipirea.

(5) Operatiunile de modificare a imobilului inscris in cartea funciara, prin alipiri sau dezlipiri, au caracter material si nu implica niciun transfer de proprietate.

Din interpretarea logica a art. 879 alin. (3) teza a II-a NCC, prin aplicarea argumentului conform caruia unde exista aceeasi ratiune trebuie adoptata aceeasi solutie si a celui conform caruia unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa o faca, rezulta ca refuzul pentru modificarea imobilului poate fi expres sau tacit, in acest ultim caz putand rezulta din manifestarea neindoielnica a titularului sarcinii de a accepta alipirea sau, dupa caz, dezlipirea dorita de proprietar. Mai mult decat atat, apreciem ca un refuz in sensul legii il constituie si lipsa oricarui raspuns la solicitarea expresa a titularului dreptului de proprietate, indiferent daca omisiunea de a raspunde se datoreaza opozitiei sau indiferentei titularului sarcinii de a da curs cererii proprietarului. [M. Mineran, Comentariile Codului Civil. Publicitatea drepturilor, a actelor si a faptelor juridice. Cartea funciara, Editura Hamangiu 2012, p. 54-55]

Imobilul alipit la un imobil ipotecat va prelua sarcina ipotecii. In mod corespunzator, ipoteca va urma situatia imobilului dezlipit dintr-un imobil grevat cu aceasta sarcina. Textul alin. (4) al art. 879 NCC permite proprietarului imobilului ca, prin conventie cu creditorul ipotecar, sa pastreze liber de sarcini imobilul alipit. Desi solutia prefigurata de textul de lege este viabila doar in situatia alipirilor, acesta poate deveni admisibila si in cazul dezlipirilor, prin reducerea efectului de intindere a ipotecii. [D.M. Cosma in Noul Cod civil. Comentarii, doctrina si jurisprudenta, vol. I, Editura Hamangiu 2012, p. 1219]