(1) Actiunea in prestatie tabulara se va putea indrepta si impotriva tertului dobanditor inscris anterior in cartea funciara, daca actul juridic invocat de reclamant este anterior celui in temeiul caruia a fost inscris dreptul tertului dobanditor, iar acesta a fost de rea-credinta la data incheierii actului.
(2) Dreptul la actiune impotriva tertului se prescrie in termen de 3 ani de la data inscrierii de catre acesta a dreptului in folosul sau, cu exceptia cazului in care dreptul la actiune al reclamantului contra antecesorului tabular s-a prescris mai inainte.
Actiunea in prestatie tabulara impotriva tertului, reglementata de art. 897 C. civ., (…) desi, constituie o aplicatie particulara a actiunii pauliene in materie de carte funciara, reglementarea distincata a actiunii era necesara pentru a inlatura dispozitia generala din textul art. 1565 alin. (2) C. civ., ce permite tertului dobanditor sa pastreze bunul, platind creditorului o suma de bani egala cu prejudiciul suferit, iar textul art. 897 alin. (2) C. civ. prevede si un termen de prescriptie de 3 ani, diferit de cel al actiunii pauliene ordinare, de 1 an (art. 1564 C. civ.), precum si un moment diferitdin care incepe sa curga acest termen, in cazul actiunii in prestatie tabulara impotriva tertului, acesta fiind data la care tertul si-a inscris dreptul, in timp ce, in cazul actiunii pauliene ordinare, data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din actul atacat. [A.A. Chis in Noul Cod Civil. Studii si Comentarii, Volumul II, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2013, p. 465-466]