Art. 123. Prelungirea sau inlocuirea masurilor educative neprivative de libertate

(1) Daca minorul nu respecta, cu rea-credinta, conditiile de executare a masurii educative sau a obligatiilor impuse, instanta dispune:
a) prelungirea masurii educative, fara a putea depasi maximul prevazut de lege pentru aceasta;
b) inlocuirea masurii luate cu o alta masura educativa neprivativa de libertate mai severa;
c) inlocuirea masurii luate cu internarea intr-un centru educativ, in cazul in care, initial, s-a luat masura educativa neprivativa de libertate cea mai severa, pe durata sa maxima.

(2) In cazurile prevazute in alin. (1) lit. a) si lit. b) , daca nici de aceasta data nu sunt respectate conditiile de executare a masurii educative sau a obligatiilor impuse, instanta inlocuieste masura educativa neprivativa de libertate cu masura internarii intr-un centru educativ.

(3) Daca minorul aflat in executarea unei masuri educative neprivative de libertate savarseste o noua infractiune sau este judecat pentru o infractiune concurenta savarsita anterior, instanta dispune:
a) prelungirea masurii educative luate initial, fara a putea depasi maximul prevazut de lege pentru aceasta;
b) inlocuirea masurii luate initial cu o alta masura educativa neprivativa de libertate mai severa;
c) inlocuirea masurii luate initial cu o masura educativa privativa de libertate.

(4) In cazurile prevazute in alin. (1) lit. a) si lit. b) , precum si in alin. (3) lit. a) si lit. b) , instanta poate impune noi obligatii in sarcina minorului ori sporeste conditiile de executare a celor existente.