Art. 160. Efectele gratierii

(1) Gratierea are ca efect inlaturarea, in totul sau in parte, a executarii pedepsei ori comutarea acesteia in alta mai usoara.

(2) Gratierea nu are efecte asupra pedepselor complementare si masurilor educative neprivative de libertate, in afara de cazul cand se dispune altfel prin actul de gratiere.

(3) Gratierea nu are efect asupra masurilor de siguranta si asupra drepturilor persoanei vatamate.

(4) Gratierea nu are efecte asupra pedepselor a caror executare este suspendata sub supraveghere, in afara de cazul in care se dispune altfel prin actul de gratiere.

Spre deosebire de Codul penal anterior, NCP prevede ca gratierea poate privi numai pedepsele aflate in curs de executare, excluzand din obiectul acesteia pedepsele a caror executare a fost suspendata sub supraveghere ori pedepsele stabilite cu privire la care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei avand in vedere natura acestei institutii de cauza ce inlatura executarea pedepselor, exceptie facand ipoteza in care prin actul de gratiere se dispune altfel; deoptriva, gratierea nu vizeaza masurile educative neprivative de libertate, in afara de cazul in care se dispune altfel prin actul de gratiere; tot astfel, gratierea nu poate viza obligarea la prestarea unei munci in folosul comunitatii; NCP a mai prevazut in mod explicit ca gratierea nu produce efecte asupra drepturilor persoanei vatamate. [M. Udroiu, Drept penal. Partea generala. Noul Cod penal, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2014, p. 383]