Art. 202. Vatamarea fatului

(1) Vatamarea fatului, in timpul nasterii, care a impiedicat instalarea vietii extrauterine se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani.

(2) Vatamarea fatului, in timpul nasterii, care a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(3) Vatamarea fatului in timpul sarcinii, prin care s-a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(4) Vatamarea fatului savarsita in timpul nasterii de catre mama aflata in stare de tulburare psihica se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. (1) si alin. (2) , ale carei limite se reduc la jumatate.

(5) Daca faptele prevazute in alin. (1) -(4) au fost savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

(6) Nu constituie infractiune faptele prevazute in alin. (1) -(3) savarsite de un medic sau de persoana autorizata sa asiste nasterea sau sa urmareasca sarcina, daca acestea au fost savarsite in cursul actului medical, cu respectarea prevederilor specifice profesiei si au fost facute in interesul femeii gravide sau al fatului, ca urmare a riscului inerent exercitarii actului medical.

(7) Vatamarea fatului in perioada sarcinii de catre femeia insarcinata nu se pedepseste.

Elementul material al laturii obiective, pentru toate variantele infractiunii, este reprezentat de o actiune vatamatoare asupra fatului, in varianta in care agresiunea are loc in timpul nasterii, elementul material se poate realiza si printr-o inactiune, in cazul in care, dupa ce procesul nasterii a inceput, nu sunt indeplinite activitatile necesare, de catre cei care au obligatia profesionala sa le efectueze (medicul ginecolog, spre exemplu), sau chiar de catre mama copilului, in cazul unei nasteri neasistate (V. Cioclei). In varianta comiterii din culpa, elementul material al infractiunii poate fi o actiune, exercitata asupra fatului in mod direct sau exercitata asupra mamei, insa cu consecinte asupra fatului. [C. Voicu, A. S. Uzlau, R. Morosanu, C. Ghigheci, Noul Cod penal, Ghid de aplicare pentru practicieni, Editura Hamangiu, Bucuresti 2014, p. 323]

Fapta inculpatului care în data de 18.05.2015, în jurul orei 12:00, în timp ce conducea autoturismul…, s-a deplasat cu viteză în apropierea trecerii de pietoni, nu a respectat prioritatea de trecere a numitei GIF(însărcinată în luna a opta), care se angajase regulamentar în traversarea străzii, pe marcajul pietonal, și a lovit-o cu partea dreaptă față a autoturismului pe aceasta, cauzându-i, atât ei cât și fătului, leziuni grave, ce au impus efectuarea de urgență a unei operații de cezariană de necesitate, nou născutul decedând la data de 20.05.2015 ca urmare a leziunilor suferite în urma accidentului, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de “ vătămarea fătului”, prevăzută și pedepsită de art. 202 alin. 3, teza a II-a și alin. 5 Cod Penal.[Judecătoria Brașov, Sentința penală nr. 1562/2015, www.rolii.ro]