Art. 259. Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri

(1) Sustragerea ori distrugerea unui inscris care se afla in pastrarea ori in detinerea unei persoane dintre cele prevazute in art. 176 sau art. 175 alin. (2) se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Daca fapta este savarsita de un functionar public in exercitarea atributiilor de serviciu, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.

(3) Tentativa se pedepseste.

Fapta inculpatului care, în timp ce studia, în calitate de avocat, un dosar civil în incinta arhivei unei instanţe judecătoreşti, a sustras din acest dosar originalul a doua contracte de asistenţă juridică încheiate între inculpat, în calitate de avocat, şi partea civilă, în calitate de client, înscrisuri care se aflau la filele 381 şi 382 din dosar – întruneşte, atât din punct de vedere obiectiv, cât şi din punct de vedere subiectiv, elementele constitutive ale infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri, prevăzută de art. 242 alin. 1 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal [art. 259 NCP].[Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală, Sentinta nr. 44 /F din 12.03.2015, portal.just.ro]