Group 1

Art. 266. Nedenuntarea

(1) Fapta persoanei care, luand cunostinta de comiterea unei fapte prevazute de legea penala contra vietii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu instiinteaza de indata autoritatile se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Nedenuntarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.

(3) Nu se pedepseste persoana care, inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei persoane pentru savarsirea faptei nedenuntate, incunostinteaza autoritatile competente despre aceasta sau care, chiar dupa punerea in miscare a actiunii penale, a inlesnit tragerea la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

O situatie speciala poate sa apara atunci cand persoana care a luat cunostinta de comiterea uneia dintre faptele prevazute de legea penala la care se refera art. 266 C. pen. Exercita in acelasi timp si actiuni specifice de determinare a altei persoane in sensul de a nu aduce la cunostinta organelor judiciare aceasta fapta, actiuni ce se inscriu in tipicitatea faptei de influentare a declaratiilor, respectiv prin constrangere, corupere sau alta fapta cu efect vadit intimidant.
Se vor retine in concurs real urmatoarele fapte:
– Autorat pentru nedenuntare (art. 266 C. pen.), intrucat orice persoana are obligatia de a denunta comiterea uneia dintre aceste fapte, comite fapta in propria persoana.
– Autorat la influentarea declaratiilor, si nu instigare la nedenuntare, daca fapta a fost comisa in modalitatea incercarii de a determina sau a determinarii unei persoane prin corupere, constrangere ori prin alta fapta cu efect vadit intimidant sa nu sesizeze organele de urmarire penala; influentarea declaratiilor este o incriminare speciala, sanctiunea fiind mai aspra.
– Nu se poate retine instigare la nedenuntare in cncurs cu nedenuntarea atunci cand actiunea tipica a instigarii s-a efectuat prin rugaminti, indemnuri sau alte mijloace dintre cele care sau alte mijloace dintre cele care nu sunt reglementate de art. 272 C. pen. In acest caz are loc o absorbtie a actelor de instigare in fapta de nedenuntare comisa in calitate de autor. Daca s-ar accepta solutia contrara, ar trebui ca autorul nedenuntarii sa fie sanctionat de doua ori pentru acelasi fapt material. [M. Oprea, Infractiuni contra infaptuirii justitiei, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2015, p. 30]