Group 1

Art. 296. Purtarea abuziva

(1) Intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana de catre cel aflat in exercitarea atributiilor de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.

(2) Amenintarea ori lovirea sau alte violente savarsite in conditiile alin. (1) se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.

Infracţiunea de purtare abuzivă prevăzută în art. 250 alin. (4) din Codul penal anterior – constând în lovirea persoanei vătămate de către lucrători de poliţie aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin care i-au cauzat leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare un număr de 35-40 zile de îngrijiri medicale – are corespondent în art. 296 alin. (2) raportat la art. 193 alin. (2) din noul Cod penal, întrucât, potrivit art. 296 alin. (2) din noul Cod penal, ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu constituie infracţiunea de purtare abuzivă, în varianta agravată, iar conform art. 193 alin. (2) din noul Cod penal, infracţiunea de lovire sau alte violenţe include fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile. [ICCJ, Secţia penală, decizia nr. 42/A din 5 martie 2014, www.scj.ro]