Group 1

Art. 315. Emiterea frauduloasa de moneda

(1) Confectionarea de moneda autentica prin folosirea de instalatii sau materiale destinate acestui scop, cu incalcarea conditiilor stabilite de autoritatile competente sau fara acordul acestora, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza punerea in circulatie a monedei confectionate in conditiile alin. (1) , precum si primirea, detinerea sau transmiterea acesteia, in vederea punerii ei in circulatie.

(3) Tentativa se pedepseste.

Faptele prevazute la alin. (1) si (2) din text constituie infractiuni distincte, astfel ca emiterea de moneda autentica in alte conditii decat cele legale, urmata de punerea in circulatie de asemenea moneda, de catre acelasi faptuitor, sub toate formele participatiei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 315 alin. (1) in concurs cu infractiunea prevazuta de art. 315 alin. (2) NCP. [C. Voicu, A. S. Uzlau, R. Morosanu, C. Ghigheci, Noul Cod penal, Ghid de aplicare pentru practicieni, Editura Hamangiu, Bucuresti 2014, p. 503-504]