Art. 34. Desistarea si impiedicarea producerii rezultatului

(1) Nu se pedepseste autorul care, inainte de descoperirea faptei, s-a desistat ori a incunostintat autoritatile de comiterea acesteia, astfel incat consumarea sa poata fi impiedicata, sau a impiedicat el insusi consumarea infractiunii.

(2) Daca actele indeplinite pana in momentul desistarii sau impiedicarii producerii rezultatului constituie o alta infractiune, se aplica pedeapsa pentru aceasta infractiune.

In doctrina s-a apreciat ca legiuitorul i-a creat autorului posibilitatea de a incunostinta autoritatile competente pentru ca acestea sa intervina in vederea impiedicarii producerii rezultatului, “iar daca prin aceasta rezutatul a fost efectiv impiedicat sa se produca, autorul se va bucura de impunitate” (C. Bulai). Legea conditioneaza nepedepsirea faptuitorului numai de neproducerea rezultatului, nu si de simpla punere in miscare a procesului cauzal de impiedicare a rezultatului, persoanle din cadrul autoritatilor sesizate putand eventual raspunde pentru fapta proprie (V. Pasca). [C. Voicu, A. S. Uzlau, R. Morosanu, C. Ghigheci, Noul Cod penal, Ghid de aplicare pentru practicieni, Editura Hamangiu, Bucuresti 2014, p. 52]