Art. 52. Participatia improprie

(1) Savarsirea nemijlocita, cu intentie, de catre o persoana a unei fapte prevazute de legea penala la care, din culpa sau fara vinovatie, contribuie cu acte de executare o alta persoana se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta comisa cu intentie.

(2) Determinarea, inlesnirea sau ajutarea in orice mod, cu intentie, la savarsirea din culpa de catre o alta persoana a unei fapte prevazute de legea penala se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta comisa cu intentie.

(3) Determinarea, inlesnirea sau ajutarea in orice mod, cu intentie, la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, de catre o persoana care comite acea fapta fara vinovatie, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune.

(4) Dispozitiile art. 50 si art. 51 se aplica in mod corespunzator.

Participatia improprie, modalitatea intentie-culpa, este posibila numai in cazul acelor fapte care sunt incriminate atat atunci cand sunt comise cu intentie, cat si atunci cand sunt comise din culpa sau cu praeterintentie. Complicitatea in modalitatea intentie-culpa si intentie-lipsa de vinovatie poate consta doar in acte de inlesnire sau de ajutor, fiind excluse cazurile de promisiune a tainuirii sau favorizarii (V. Pasca). [C. Voicu, A. S. Uzlau, R. Morosanu, C. Ghigheci, Noul Cod penal, Ghid de aplicare pentru practicieni, Editura Hamangiu, Bucuresti 2014, p. 92]