Codul rutier, modificat

5 iulie 2018 Noutati legislative

Joi, 5 iulie 2018, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de Lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit căruia autovehiculele cu radar trebuie să prezinte înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere, să fie poziționate vizibil iar prezența acestora trebuie să fie presemnalizată prin panouri de atenționare.

Concret, potrivit modificărilor adoptate de Parlament, dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere și care sunt poziționate vizibil.

Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere.

Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme cu înscrisuri și însemne distinctive.

În cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staționare sau pe suporții amenajărilor rutiere, ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenței acestora în zona drumului public prin panouri de atenționare postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 m în localitate și cu minim 2000 m în afara loccalității, dar nu mai mult de 1000 m în localitate și 4000 m în afara localității față de radar.

Citeste mai mult  S-a modificat Legea privind serviciile consulare pentru care se percep taxe

Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea absolută a procesului verbal de constatare a contravenției și sancționarea polițistului, în condițiile art. 55 din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului.

Cuvinte cheie: > > >