Comisia Europeană a adoptat norme pentru plăți electronice mai sigure

27 noiembrie 2017 UE

Comisia Europeană a adoptat luni, 27 noiembrie, norme care vor face ca plățile electronice în magazine și online să fie mai sigure.

Normele pun în aplicare A doua directivă a UE privind serviciile de plată (DSP2) revizuită recent, care vizează modernizarea serviciilor de plată din Europa astfel încât să țină pasul cu această piață care evoluează rapid și să permită dezvoltarea pieței europene a comerțului electronic.

Un obiectiv-cheie al DSP 2 este sporirea nivelului de securitate și a fiabilității plăților electronice. În special, DSP2 impune prestatorilor de servicii de plată să elaboreze un sistem de autentificare strictă a clienților. Prin urmare, normele adoptate conțin prevederi stricte, integrate, menite să reducă în mod semnificativ nivelurile fraudei și să protejeze confidențialitatea datelor financiare ale utilizatorilor, aspecte care sunt relevante mai ales în cazul plăților online. Acestea necesită combinarea a cel puțin două elemente independente, care ar putea fi un element fizic – un card sau un telefon mobil, la care se adaugă, înainte de efectuarea unei plăți, o parolă sau o caracteristică biometrică, cum ar fi amprentele.

De asemenea, DSP2 stabilește un cadru pentru noi servicii legate de conturile de plăți ale consumatorilor, cum ar fi așa-numitele servicii de inițiere a plăților și servicii de informare cu privire la conturi. Aceste servicii inovatoare sunt deja oferite în multe țări ale UE, însă datorită DSP2 vor fi disponibile pentru consumatorii de pe întreg teritoriul UE, cu condiția îndeplinirii unor cerințe stricte de securitate. Normele precizează cerințele privind standardele comune și sigure de comunicare între bănci și societățile din domeniul tehnologiei financiare.

După adoptarea standardelor tehnice de reglementare de către Comisie, Parlamentul European și Consiliu au trei luni la dispoziție pentru a le examina. După perioada de examinare, noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE. Băncile și alți prestatori de servicii de plată vor avea la dispoziție 18 luni pentru a institui măsurile de securitate și instrumentele de comunicare.

Cuvinte cheie: >

Comentarii