Consecințele penale ale spionării soțului

10 aprilie 2017 Drept Penal Jurisprudenta

Fapta inculpatei de a folosi un program informatic prin care a interceptat, fără drept, convorbirile și comunicările telefonice efectuate de soțul său prin intermediul aparatului telefonic, programul informatic fiind configurat pentru a transmite datele informatice interceptate către aparatul telefonic în care a fost introdusă cartela Sim utilizată de inculpată întrunește, obiectiv și subiectiv, elementele constitutive ale infracțiunii de interceptarea ilegală a unei transmisiuni de date informatice prevăzută de art. 361 alin. (1) din noul Cod penal.

Fapta reținută în sarcina inculpatei constituie infracțiunea de interceptarea ilegală a unei transmisiuni de date informatice având în vedere că sistemul încorporat într-un telefon mobil poate fi considerat sistem informatic. (Tribunalul Brăila, Sentința penală nr. 49/2017, www.rolii.ro)

Art. 361 Cod penal: Interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice

(1) Interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică și care este destinată unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și interceptarea, fără drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic, ce conține date informatice care nu sunt publice.

Cuvinte cheie: >