Desfiinţarea lucrărilor executate cu nerespectarea autorizaţiei de construire. (Dis)proporționalitatea măsurii

22 iunie 2015 Drept Civil Jurisprudenta

”In interpretarea art 1 din Protocolul nr 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aceasta masura de desfiintare a lucrarilor afecteaza dreptul de dispozitie al paratei asupra bunului, motiv pentru care trebuie sa indeplineasca conditiile dezvoltate de Curte in jurisprudenta sa, respectiv sa fie prevazuta de lege, sa fie instituita intr-un scop legitim si sa fie proportionala cu scopul urmarit.
Daca primele conditii sunt respectate (masura fiind reglementata de Legea nr 50/1991, in vederea asigurarii unui control de legalitate si securitate in domeniul efectuarii de lucrari de construire), instanta apreciaza ca, tinand cont de circumstantele spetei, elementul proportionalitatii nu este asigurat.
Astfel, lucrarile efectuate (realizare subsol, realizare planşeu din beton armat peste parter şi peste etajul 1) sunt intrinsec legate de constructie in sine, astfel incat desfiintarea lor ar conduce la afectarea grava a acesteia.
Or, atat timp cat reclamantul nu a invederat in cuprinsul procesului verbal ca lucrarile realizate ar pune in pericol rezistenta imobilului, prezentand in acelasi timp riscuri pentru alte imobile, instanta considera ca desfiintarea lucrarilor efectuate, ca o masura automata pentru neobtinerea autorizatiei in termenul stabilit, este disproportionata in raport cu pericolul real al faptei si ar incalca dreptul de proprietate al paratei intr-o maniera contrara art 1 din Protocolul nr 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.”(Judecătoria Sectorului 1 București, Sentința civilă nr. 502/2015, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: >