DNA. Avocat din Bacau trimis in judecata pentru trafic de influenta

8 iulie 2014 Uncategorized

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

C. C. avocat în cadrul Baroului Bacău, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
C. M., (arestat în altă cauză) pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
S. N., pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
C. C. C., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.dna

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie-octombrie 2013, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bacău, inculpatul C. C. le-a pretins inculpaților C. M. și S.N., direct și prin intermediul inculpatului C. C. C., o sumă de bani inițial necuantificată, ulterior apreciată ca fiind mai mare de 50.000 euro, iar în final stabilită la 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra judecătorilor din cadrul Curții de Apel Bacău, în vederea determinării acestora să pronunțe o hotărâre favorabilă, de punere în libertate a inculpatului C. M., cercetat în stare de arest preventiv într-un dosar instrumentat de D.N.A.-S.T. Bacău (arestat în lipsă la data de 31 mai 2013, încarcerat efectiv la data de 7 august 2013, ulterior trimis în judecată în stare de arest preventiv, la data de 18 decembrie 2013).
Inițial, în perioada în care inculpații C. M. și S. N. se sustrăgeau urmăririi penale efectuate în dosarul instrumentat de D.N.A.-S.T.Bacău, fiind fugiți în Germania, inculpatul C. C. C. a intermediat discuțiile acestora cu avocatul C. C., în cadrul cărora a fost solicitată o sumă de bani și a fost acceptată această solicitare, în scopul influențării judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău, pentru punerea în libertate a inculpatului C.M.
După plasarea efectivă în stare de arest a inculpatului C.M., la data de 7 august 2013, inculpatul C. C. C. a participat împreună cu S. N. la discuțiile purtate cu inculpatul C. C., în cadrul cărora, acesta din urmă a stabilit că suma de bani ce ar fi fost necesară cumpărării judecătorilor, în scopul punerii în libertate a celui dintâi, este mai mare de 50.000 euro.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

Faptele care au format obiectul prezentei urmăriri penale au fost comise în contextul cercetărilor și a măsurilor preventive dispuse într-un dosar al D.N.A.-S.T. Bacău (vezi comunicat nr 453 din 17 mai, 495 din 6 iunie 2013 și 1 din 7 ianuarie 2014). În acel dosar, s-au efectuat cercetări, printre alții, față de C. M. și alții, pentru comiterea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat evaziune fiscală și spălare de bani. Inculpații C. M. și S. N. au fost trimiși în judecată împreună cu alți 9 inculpați prin rechizitoriul întocmit de D.N.A.-S.T. Bacău la data de 18.12.2013.

Citeste mai mult  Directorul executiv al APIA Botosani retinut pentru abuz in serviciu si luare de mita

În cadrul cercetărilor efectuate în dosarul menționat, inculpații C.M. și S. N. au fost citați să se prezinte pentru aducerea la cunoștință a învinuirii și audiere la data de 16.05.2013 la sediul D.N.A.-S.T. Bacău, însă la data de 15.05.2013 aceștia au fugit în Germania, sustrăgându-se urmăririi penale.
Cei doi au convenit cu finul lor de cununie, inculpatul C. C. A., ca acesta din urmă să le administreze bunurile rămase în țară. În perioada iunie-iulie 2013, pentru a putea comunica cu C. M. și S. N. inculpatul C. C. A., a creat succesiv mai multe adrese de e-mail, comunicându-le nașilor săi adresele și parolele.
Astfel, în perioada 12.06.2013- 19.07.2013 cei trei au comunicat folosind un limbaj codificat și adresele de e-mail create de inculpatul C. C. A..
În această modalitate, inculpatul C. C. A. i-a informat pe nașii săi atât despre modul în care le gestiona bunurile cât și despre demersurile organelor de urmărire penală în dosarul în care erau cercetați: primirea unor citații, alte acte de procedură, căutările efectuate de organele de poliție, emiterea mandatului de arestare, etc.
La solicitarea inculpaților C. M. și S. N. și cu acordul acestora, C. C. A. a făcut demersuri pentru angajarea unui avocat care să reprezinte interesele celor doi.
La data de 24.06.2013 inculpatul C. C. A. s-a întâlnit cu avocatul C. C. cu care a discutat situația juridică a inculpaților C. M. și S. N.. În cadrul aceleiași discuții, inculpatul C. C. a fixat și onorariul pentru asistența juridică a inculpatului C. M. pentru faza de urmărire penală.
Inculpatul C. C.a subliniat că succesul strategiei de eliberare a inculpatului C. M. cu ocazia judecării recursului împotriva încheierii prin care s-a dispus arestarea acestuia în lipsă depinde în mod esențial de data judecării căii de atac, respectiv de componența completului de recurs, afirmând că are „înțelegeri” doar cu anumiți judecători. În acest mod, inculpatul a lăsat să se înțeleagă că în schimbul unei sume de bani, în acest moment încă neprecizată, poate interveni la anumiți judecători din cadrul Curții de Apel Bacău, pentru a-i determina să pronunțe o hotărâre favorabilă inculpatului C. M., în sensul ca acesta să fie cercetat și ulterior judecat în stare de libertate.
După ce inculpatul C. C. A. s-a întâlnit din nou cu C. C., pe data de 7.07.2013 le transmite inculpaților C. M.și S. N. discuțiile purtate cu avocatul. Inculpatul C. C. nu a luat în calcul posibilitatea de o obține o hotărâre favorabilă la nivelul Tribunalului Bacău, instanță de fond investită cu judecarea tuturor cererilor vizând starea de detenție provizorie a inculpatului C.M., toate discuțiile vizând exclusiv influențarea judecătorilor din completul de recurs. Strategia adoptată de avocat și prezentată inculpaților a fost aceea de a invoca mai întâi starea de sănătate a inculpatului C. M. și împrejurarea că acesta nu s-a sustras urmăririi penale ci a plecat din țară pentru a se trata. În situația în care această susținere nu va fi acceptată de judecătorii din cadrul Curții de Apel Bacău, inculpatul C. C. s-a angajat că va obține punerea în libertate prin “metodele lui” sugerând din nou posibilitatea pe care o are de a influența magistrații contra unei sume de bani:

Citeste mai mult  DIICOT-BT Covasna. 6 persoane trimise in judecata pentru trafic de persoane

După consultarea inculpatului C. C., în ziua de 11.07.2013, C. C. C. a făcut rezervări pentru două bilete de avion pe ruta Paris-Bacău pentru data de 17.07.2013. Această dată a fost apreciată de avocat ca fiind favorabilă atingerii scopului urmărit.
La data de 17.07.2013 inculpatul C. M., împotriva căruia la data de 7.06.2013 Tribunalul Neamț a emis mandatul european de arestare, a fost depistat de autoritățile franceze și ulterior, la data de 7.08.2013, a fost predat organelor de poliție din România. La aceiași dată inculpatul a început executarea mandatului de arestare emis în lipsa, prin încarcerarea în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Bacău.
După prinderea inculpatul C. M., concubina acestuia, S. N. s-a întors în țară și, în baza mandatelor de aducere emise de către D.N.A.-S.T. Bacău a fost adusă în fața organelor de urmărire penală care au dispus față de inculpată luarea măsurii preventive de a nu părăsi țara.
După revenirea în țară, inculpata S. N. a ținut direct legătura cu avocatul C. C., finul său, C. C. A. fiind la scurt timp după acest moment exclus, având în vedere și deteriorarea relațiilor personale dintre acesta și S. N.
Conform înțelegerii intermediate de inculpatul C. C. A., după încarcerarea efectivă, C. C., în calitate de apărător ales al inculpatul C. M. a formulat recurs împotriva încheierii prin care s-a dispus arestarea în lipsă a acestuia din urmă, de către Tribunalul Bacău. Recursul a fost respins ca tardiv formulat de Curtea de Apel Bacău.
Pe fondul nemulțumirii exprimate de C. C. A. cu privire la soluția instanței de recurs, C. C. a afirmat că trebuie schimbat modul de abordare, în sensul că atunci când îi va suna să aibă pregătită o sumă de bani, dând de înțeles că este vorba de o sumă mai mare de 50.000 euro, fără a preciza expres cărei persoane îi va fi dată aceasta sumă.
Ulterior, între inculpata S. N. și avocatul C. C. au avut loc mai multe întâlniri în cadrul cărora acesta din urmă a precizat că în schimbul sumei de 75.000 euro poate influența 2 judecători din cadrul Curții de Apel Bacău, în sensul punerii în liberate a inculpatului C. M., C. C. a asigurat-o pe S. N.că deja a vorbit cu cei doi judecători și că hotărârea va fi pronunțată după ce inculpata va avea suma solicitată și o va remite avocatului.
În perioada următoare, inculpata S. N. a inițiat demersuri pentru recuperarea unei datorii de 730.000 lei pe care o persoană o datora lui C. M. Astfel, în ziua de 17.10.2013 , persoana respectivă s-a întâlnit cu inculpata S. N., acesta din urmă reiterând solicitarea cu privire la urgentarea remiterii sumei de 75.000 euro din datoria existentă. Toate acțiunile inculpatei S. N. au fost coordonate de către concubinul său C. M., căruia inculpata i-a relatat toate discuțiile și acțiunile întreprinse.
În ziua de 25.10.2013, inculpata S. N. s-a întâlnit cu avocatul C. C. care i-ar fi promis că va obține punerea în libertate a lui C. M. cu ocazia judecării recursului împotriva prelungirii arestului preventiv, judecată care urma a avea loc peste o săptămână, respectiv în ziua de 01.11.2013. Această promisiune a avocatului a fost formulată în condițiile în care inculpata S. N. l-a asigurat că în următoarea săptămână va dispune de suma de bani solicitată.
În ziua de 30.10.2013, inculpata S. N. s-a întâlnit cu persoana de la care avea de recuperat datoria care i-a înmânat suma de 75.000 euro. Inculpata S. N. i-a precizat persoanei respective că nu-i va da banii avocatului, fără a avea o garanție de la acesta că concubinul său va fi liber.
În ziua de 31.10.2013 inculpata S. N. s-a întâlnit cu avocatul C. C. într-un restaurant situat în aceiași clădire în care este sediul cabinetului avocatului.
După ce a părăsit imobilul, la ieșirea din municipiul Bacău, inculpata S. N. a fost oprită de organele de urmărire penală fiind identificată, în portbagajul autoturismului, suma de 74.500 euro.
Din coroborarea probatoriului administrat rezultă că inculpata S. N. nu i-a dat inculpatului C. C. suma de bani solicitată de acesta, deși avea asupra sa banii, întrucât considera că avocatul nu a prezentat suficiente garanții pentru punerea în libertate a concubinului său. Pe de altă parte, inculpata intenționa să consulte și alți avocați cu privire la gravitatea acuzațiilor formulate împotriva inculpatul C. M. În plus, inculpata a primit sfaturi contradictorii de la persoanele cu care a intrat în contact în acea perioadă și cărora le-a povestit înțelegerea cu avocatul.

Citeste mai mult  Cuplu homosexual si dreptul de a se casatori

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacău.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: comunicat DNA

Cuvinte cheie: > > >