Filmele şi televiziunile online, accesibile și în străinătate

19 mai 2017 UE

Parlamentul Europeam a aprobat joi noile reguli care le permit cetățenilor UE să își acceseze abonamentele online atunci când se află în străinătate. Noile reguli au în vedere:

  • acces la conținutul online plătit cu abonament, în alt stat membru
  • verificarea permanentă a rezidenței utilizatorului pentru a evita încălcarea copyright-ului
  • protejarea datelor și vieții private a utilizatorilor

Cetățenii UE care au abonamente la filme și TV online vor putea curând să acceseze conținutul atunci când se află temporar în alt stat membru.

Cetățenii care vizitează un alt stat UE adesea nu pot accesa conținutului online cum ar fi filme, seriale TV, muzică, jocuri sau evenimente sportive pentru care au plătit în statul în care locuiesc.

Noile reguli, aprobate de Parlament joi și agreate deja cu Consiliul în februarie 2017, vor elimina restricțiile, astfel încât cetățenii UE vor putea utiliza serviciile de tipul Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer și atunci când se află în alt stat UE pentru vacanță, studii sau afaceri.

Furnizorii de servicii de conținut online pot lua măsuri ”efective și rezonabile” pentru a verifica dacă abonatul nu s-a mutat de tot în alt stat membru pentru că licențele de copyright ar putea fi diferite. O listă de metode permise de verificare cuprinde cărți de identitate, detalii de plată, informații privind impozitele, adresa poștală sau verificări de IP. Furnizorii de servicii trebuie să se asigure că orice procesare a datelor personale este proporțională și trebuie să introducă anumite elemente de protecție, mai ales pentru verificarea de IP.

Noile reguli se vor aplica doar serviciilor online bazate pe subscripții, dar furnizorii de servicii gratuite pot să ofere și ei portabilitate pentru conținutul lor în UE, cu condiția de a respecta cerințele privind verificarea rezidenței.

Propunerea legislativă trebuie să fie aprobată de Consiliul de Miniștri. Statele membre vor avea la dispoziție nouă luni de la intrarea în vigoare a regulamentului pentru a aplica noile reguli.

Cuvinte cheie: >

Comentarii