ÎCCJ: Marja de eroare a aparatelor radar prezintă relevanță doar pentru verificarea metrologică

19 februarie 2018 Drept Contraventional

În ședința din 19 februarie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, prin Decizia nr.3 în dosarul nr.2738/1/2017, a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bacău şi, în consecinţă, a stabilit că:

În interpretarea şi aplicarea dispozițiilor pct. 3.1.1 din Norma de metrologie legală NML 021-05 „Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)”, aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301 din 23 noiembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, erorile maxime tolerate pentru măsurarea vitezei sunt cerinţe metrologice aplicabile numai în procedura de atestare a unui cinemometru de către entităţile prevăzute la art. 4 din ordinul susmenţionat, respectiv doar la momentul verificării şi omologării aparatului.

Sursa: comunicat ÎCCJ

Cuvinte cheie: >

Comentarii

  1. Sunt total surprins de aceasta solutie. Pentru cei care nu au citit toate normele care guverneaza verificarea metrologica a cinemometrelor (aparate radar), va explic ca aceste aparate primesc avizul metrologic daca in urma verificarii lor, acestea nu inregistreaza erori de masurare mai mari decat cele prevazute in Ordin si atunci sunt considerate apte, dar asta nu inseamna ca nu au erori de masurare care se reflecta in masurarea reala. Cu alte cuvinte ICCJ neglijeaza eroarea tolerata la masurare pentru inregistrarile reale de pe strazi doar ca sa simplifice lucrurile pentru politie si instante. In alte state europene din vest, sanctiunile se aplica cu diminuarea vitezei inregistrate proportional cu eroarea reglementata, pentru ca oamenii au inteles ca aceste aparate nu au precizie in folosirea curenta.

    Comentariu de către Silviu pe 23 februarie 2018 la 14:05