Infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului. Renunțarea la aplicarea pedepsei

13 septembrie 2016 Drept Penal Jurisprudenta

”Din examinarea actelor și lucrărilor din dosar, rezultă că instanța de fond în mod corect a reținut situația de fapt, în deplină concordanță cu probele administrate în cauză, fapta inculpatului realizând elementele constitutive ale infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe prevăzută de art. 336 alin 1 Cod penal.

Astfel, s-a reținut că, la data de 06.10.2014 în jurul orelor 01:50, organele de poliție au oprit autoturismul marca Ford cu numărul de înmatriculare X condus de inculpat. După controlul documentelor întrucât inculpatul emana halenă alcoolică acesta a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o concentrație de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, inculpatul a fost condus la SML Oradea în vederea recoltării probelor biologice de sânge, stabilindu-se conform Buletinului de analiză toxicologică 1334/2014 că alcoolemia prezentată de acesta era de 1.00 gr alcool pur în sânge.

În ce privește sancțiunea aplicată inculpatului, curtea apreciază că în speță sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 80 Cod penal pentru a se dispune renunțarea la aplicarea pedepsei, așa cum s-a solicitat de către inculpat.

Citeste mai mult  Descrierea faptei salariatului ce constituie abatere disciplinară

Astfel, curtea reține că în cauză, în raport de modul cum s-a derulat activitatea infracțională, urmările produse, scopul urmărit de făptuitor, dar și de datele despre persoana acestuia, și în principal vârsta, lipsa antecedentelor penale, conduita procesuală sinceră, aplicarea unei pedepse ar fi inoportună, existând șanse ca pe viitor inculpatul să aibă un comportament conform normelor sociale fără a i se aplica o pedeapsă.

Se reține că inculpatul, la momentul examinării medicale nu avea modificări de comportament și nici manifestări specifice stării de ebrietate, având o alcoolemie cu puțin peste limita prevăzută de lege, că acesta a condus autoturismul pe o distanță scurtă la o oră târzie, că este tânăr, de meserie șofer care i-a asigurat și câștigarea existenței și întreținerea familiei, a adoptat o conduită sinceră încă de la momentul constatării infracțiunii, iar din datele de la dosar rezultă că inculpatul a înțeles pe deplin consecințele faptei sale, existând suficiente elemente pentru a permite concluzia că acesta se va îndrepta și fără aplicarea efectivă a unei pedepse și nu există un pericol de reiterare a comportamentului infracțional.

În plus, din analiza condițiilor negative prev. de art. 80 alin. 2 Cod penal se constată că inculpatul nu a mai fost anterior condamnat, că acesta nu a mai beneficiat de o măsură similară, nu s-a sustras de la urmărire penală și judecată, ci dimpotrivă a avut o conduită procesuală sinceră, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită nu este mai mare de 5 ani și astfel nu există niciun impediment pentru a se dispune renunțarea la aplicarea pedepsei.

Citeste mai mult  Cheltuielile de judecată. Note din doctrină și jurisprudență

Față de toate aceste considerente, curtea în baza articolului 421 punctul 2 litera a din Codul de procedură penală, va admite apelul declarat de inculpat împotriva sentinței penale nr. 812 din 17 iunie 2015 pronunțată de Judecătoria Oradea care va fi desființată și, în rejudecare, va în înlătura pedeapsa de 8 luni închisoare stabilită în sarcina inculpatului  pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe prevăzută de art. 336 alin 1 Cod penal, precum și dispozițiile art. 83 Cod penal, art. 84 Cod penal, art. 85 Cod penal, art. 404 Cod procedură penală.

În baza art. 396 alin. 1 și 3 Cod procedură penală raportat al art. 80 Cod penal va dispune renunțarea la aplicarea pedepsei față de inculpat cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe prevăzută de art. 336 alin 1 Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal va aplica inculpatului un avertisment și îi va atrage atenția acestuia asupra conduitei sale viitoare, în sensul de a nu mai comite infracțiuni, precum și asupra consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni: posibilitatea condamnării sale, respectiv lipsa posibilității de a mai beneficia de instituția renunțării la aplicarea pedepsei, conform art. 80 alin.2 lit. b Cod penal.” (Curtea de Apel Oradea, Decizia penală nr. 674/2015, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >