Inspector scolar din cadrul ISJ Cluj trimis in judecata in stare de arest preventiv pentru trafic de influenta

25 septembrie 2014 Uncategorized

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată:

în stare de arest preventiv a inculpatei P. T. I. C., inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată (14 acte materiale);

și în stare de libertate a inculpatului:

P. V. F., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie – 1 septembrie 2014, inculpata P. T. I. C., în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins de la un număr de 14 persoane suma totală de 21.300 euro, din care a primit efectiv suma totală de 10.300 euro.
Aceste sume de bani au fost pretinse de către inculpată pentru ca, prin influența de care se prevala că o are asupra membrilor comisiilor de evaluare/corectare de la examenele de bacalaureat susținute la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în sesiunile de vară și toamnă 2014, precum și asupra membrilor comisiilor de corectare de la examenele de definitivat și titularizare susținute în luna iulie 2014, îi poate determina pe aceștia la notarea favorabilă, superioară dar și pentru obținerea notelor de promovare în favoarea unor candidați.
În cursul lunii iunie 2014, inculpatul P. V. F. a remis inculpatei P. T. I. C. suma de 1700 euro pentru ca aceasta, în calitate de inspector general adjunct în cadrul ISJ Cluj, să își exercite influența de care se prevala că o are la membrii comisiei de evaluare de la bacalaureat, cu atribuții de corectare și notare a lucrărilor susținute de o rudă a inculpatului, pentru a determina pe acești profesori corectori în notarea favorabilă a lucrărilor de examen și obținerea promovării bacalaureatului.
La data de 1 septembrie 2014, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menționat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului și indisponibilizarea sumelor de 2080 euro și 635 lei aparținând inculpatei P. T. I. C. în vederea confiscării speciale.
De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil situat în Cluj Napoca, aparținând inculpatei P. T. I. C. până la concurența sumei de 8077 euro, în vederea confiscării speciale.
În prezenta cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Citeste mai mult  Un barbat urmarit international de autoritatile austriece prins de politistii din Timis

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii și preventive dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: comunicat DNA

Cuvinte cheie: > > > > >