Marea Cameră a CEDO va examina o cauză împotriva României vizând principiul ne bis in idem

13 aprilie 2018 CEDO

Camera Curții Europene a Drepturilor Omului căreia i-a fost repartizată cauza Mihalache împotriva României (cererea nr. 54012/10) s-a desesizat în favoarea Marii Camere.

Plângerea se referă la articolul 4 din Protocolul nr 7 la Convenția europeană a drepturilor omului (dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori).

Potrivit art. 30 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în cazul în care cererea prezentată unei Camere ridică o problemă gravă privind interpretarea Convenţiei sau a Protocoalelor sale, sau dacă soluţionarea unei cauze poate conduce la o contradicţie cu o hotărâre pronunţată anterior de Curte, Camera poate, atât timp cât nu a pronunţat hotărârea sa, să se desesizeze în favoarea Marii Camere, în afara cazului în care una dintre părţi se opune la aceasta.

Reclamantul, Erik Aurelian Mihalache, este cetățean român care s-a născut în 1975 și locuiește în Tulnici (România). La 3 mai 2008, domnul Mihalache a fost oprit de poliție în timp ce conducea și a fost supus unui test de alcoolemie. Testul a fost pozitiv, astfel că polițiștii i-au solicitat reclamantului să-i însoțească la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea determinării nivelului de alcool din sânge. Dl Mihalache a refuzat. În iulie 2008, a fost începută urmărirea penală împotriva sa pentru refuzul de la prelevarea de mostre biologice.

Citeste mai mult  CEDO. Condamnarea unui jurnalist pentru nerespectarea secretului anchetei penale vs. libertatea de exprimare

În august 2008, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pe motiv că fapta nu prezenta gradul de pericol social al unei infractiuni. Cu toate acestea, procurorul i-a aplicat reclamantului o amendă administrativă de aproximativ 250 de euro (la momentul respectiv). Reclamantul a plătit amenda.

În ianuarie 2009, procurorul ierarhic superior a anulat amenda administrativă, considerând că pedeapsa nu a fost adecvată, având în vedere gradul de pericol social, natura normelor încălcate și circumstanțele în care au fost comise faptele. Urmărirea penală a fost redeschisă, iar reclamantul a fost judecat și condamnat la un de inchisoare cu suspendare printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Galați din 14 iunie 2010.

Plângerea a fost depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 10 septembrie 2010. Invocând articolul 4 din Protocolul nr 7 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori), dl Mihalache se plânge că a fost pedepsit de două ori pentru aceeași faptă. La 19 iunie 2013, cererea a fost comunicată Guvernului român, împreună cu întrebările Curții.

Citeste mai mult  Marea Cameră a CEDO aprobă refuzul instanțelor naționale de a redeschide procesul penal ca urmare a unei hotărâri a Curții de constatare a unei încălcări a Convenției

Camera căreia i-a fost atribuită cauza s-a desesizat în favoarea Marii Camere la 27 martie 2018.

Cuvinte cheie: > >