Marea Cameră a CEDO va examina o cauză împotriva României vizând principiul ne bis in idem

13 aprilie 2018 CEDO

Camera Curții Europene a Drepturilor Omului căreia i-a fost repartizată cauza Mihalache împotriva României (cererea nr. 54012/10) s-a desesizat în favoarea Marii Camere.

Plângerea se referă la articolul 4 din Protocolul nr 7 la Convenția europeană a drepturilor omului (dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori).

Potrivit art. 30 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în cazul în care cererea prezentată unei Camere ridică o problemă gravă privind interpretarea Convenţiei sau a Protocoalelor sale, sau dacă soluţionarea unei cauze poate conduce la o contradicţie cu o hotărâre pronunţată anterior de Curte, Camera poate, atât timp cât nu a pronunţat hotărârea sa, să se desesizeze în favoarea Marii Camere, în afara cazului în care una dintre părţi se opune la aceasta.

Reclamantul, Erik Aurelian Mihalache, este cetățean român care s-a născut în 1975 și locuiește în Tulnici (România). La 3 mai 2008, domnul Mihalache a fost oprit de poliție în timp ce conducea și a fost supus unui test de alcoolemie. Testul a fost pozitiv, astfel că polițiștii i-au solicitat reclamantului să-i însoțească la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea determinării nivelului de alcool din sânge. Dl Mihalache a refuzat. În iulie 2008, a fost începută urmărirea penală împotriva sa pentru refuzul de la prelevarea de mostre biologice.

În august 2008, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pe motiv că fapta nu prezenta gradul de pericol social al unei infractiuni. Cu toate acestea, procurorul i-a aplicat reclamantului o amendă administrativă de aproximativ 250 de euro (la momentul respectiv). Reclamantul a plătit amenda.

În ianuarie 2009, procurorul ierarhic superior a anulat amenda administrativă, considerând că pedeapsa nu a fost adecvată, având în vedere gradul de pericol social, natura normelor încălcate și circumstanțele în care au fost comise faptele. Urmărirea penală a fost redeschisă, iar reclamantul a fost judecat și condamnat la un de inchisoare cu suspendare printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Galați din 14 iunie 2010.

Plângerea a fost depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 10 septembrie 2010. Invocând articolul 4 din Protocolul nr 7 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori), dl Mihalache se plânge că a fost pedepsit de două ori pentru aceeași faptă. La 19 iunie 2013, cererea a fost comunicată Guvernului român, împreună cu întrebările Curții.

Camera căreia i-a fost atribuită cauza s-a desesizat în favoarea Marii Camere la 27 martie 2018.

Cuvinte cheie: > >