Noi reguli privind muncitorii detașați

30 mai 2018 UE

Muncitorii detașați temporar în alt stat UE trebuie să primească salarii egale pentru muncă egală în același loc, conform regulilor revizuite adoptate de Parlamentul European marți, 29 mai 2018.

Drepturi salariale corecte

Conform textului agreat, toate regulile privind salarizarea din țara gazdă trebuie să se aplice muncitorilor detașați. Pe lângă prevederile legale, statele membre pot aplica acorduri colective largi, reprezentative la nivel regional sau sectorial. Până acum acest lucru s-a făcut doar în sectorul construcțiilor.

Condiții mai bune pentru lucrători

Costurile de călătorie, cazare și masă vor fi plătite de angajator și nu deduse din salariile lucrătorilor. Angajatorii vor fi obligați să se asigure că lucrătorii au condiții de cazare decente, conform regulilor naționale.

Durata detașării

Durata detașării a fost stabilită la maximum 12 luni, cu o posibilă extindere de 6 luni. Apoi lucrătorii vor putea continua să lucreze în statul membru unde sunt detașați, dar condițiile de lucru vor fi cele aplicabile conform legislației statului gazdă.

Protecția împotriva fraudelor

În cazul unei detașări frauduloase, de exemplu o companie fantomă, statul membru va coopera pentru ca muncitorii detașați să fie protejați cel puțin de condițiile impuse de directiva privind detașarea lucrătorilor.

Transportul rutier internațional

Noile elemente are directivei revizuite se vor aplica în sectorul transporturilor după intrarea în vigoare a legislației specifice, inclusiv a pachetului privind mobilitatea. Până atunci, versiunea din 1996 a directivei rămâne în vigoare.

Noile reguli se vor aplica în doi ani

Statele membre au la dispoziție doi ani pentru transpunerea în legislația națională.

Cuvinte cheie: >