Noi reguli UE pentru protejarea consumatorilor împotriva escrocheriilor online

14 noiembrie 2017 UE

Reguli UE pentru a proteja mai bine consumatorii împotriva escrocheriilor online și a identifica și opri mai repede comercianții falși au fost aprobate de eurodeputați marți, 14 noiembrie.

Autoritățile naționale de aplicare a legii vor avea mai multe puteri pentru a detecta și a opri încălcările online ale legilor de protecție a consumatorilor și își vor putea coordona mai bine acțiunile în UE, conform regulamentului revizuit privind cooperarea pentru protecția consumatorilor (CPC).

Noile reguli vor să acopere vidul legislativ exacerbat de puterile de aplicare diferite de la un stat UE la altul. Investigațiile lor și puterile privind aplicarea legii trebuie să cuprindă, printre altele:

  • cererea de informații de la deținătorii de domenii și de la bănci pentru a identifica falșii comercianți
  • achiziționarea de bunuri și servicii pentru testare, inclusiv sub acoperire (“cumpărători misterioși”)
  • cererea ca un avertisment să fie afișat în mod explicit pentru consumatori sau cererea ca un furnizor de servicii de găzduire să înlăture, dezactiveze sau sa restricționeze accesul la o interfața online (de ex, pagină de internet sau app) dacă nu existe mijloace efective de a opri o practică ilegală
  • impunerea de penalități, cum ar fi amenzi sau plata unor penalități periodice
  • angajamente din partea comerciantului de a oferi remedii adecvate consumatorilor afectați și informarea lor despre cum să obțină acele compensații

Comisia va coordona acțiuni în cazurile în care o infracțiune a afectat, afecteaza sau va afecta probabil interesele colective ale consumatorilor în cel puțin două treimi din statele membre, însumând împreună cel puțin două treimi din populația UE.

Unul dintre amendamentele principale ale PE în cursul negocierilor cu Consiliul a fost o mai mare implicare a organizațiilor consumatorilor. Acestea vor juca un rol proactiv în identificarea infracțiunilor suspectate, întrucât ele pot afla mai devreme decât autoritățile (alerte externe).

Textul legislativ, aprobat de Parlament cu 591 de voturi la 80 și 15 abțineri trebuie adoptat formal de Consiliu. Regulamentul se va aplica la 24 de luni după intrarea în vigoare.

Cuvinte cheie: > >

Comentarii