Noul plan UE privind impozitul pe profit, aprobat de Parlamentul European

15 martie 2018 UE

Companiile ar putea fi taxate acolo unde fac profit, conform unui sistem armonizat privind impozitul pe profit, care utilizează activitățile online ale firmelor digitale pentru a le calcula taxele datorate.

”Baza comună consolidată pentru impozitul pe profit” (CCCTB) – parte a unei propuneri mai largi de a crea un regim UE unic, clar și corect pentru impozitul pe profit, precum și o măsură separată, complementară care creează baza pentru un sistem armonizat de impozit pe profit –Baza comună pentru impozitul pe profit” – au fost aprobate joi, 15 martie, de Parlamentul European.

Cele două măsuri împreună vor acoperi vidul legislativ care a permis unor companii digitale și globale să își reducă taxele sau să evite plata acestora acolo unde fac profit. Acest lucru va fi realizat parțial prin standardele propuse care vor identifica dacă o companie are o ”prezență digitală” într-un stat membru UE, fiind, astfel, plătitoare de impozite.

Parlamentul European cere Comisiei să stabilească acele criterii (cum ar fi numărul de utilizatori sau volumul conținutului digital colectat) pentru a produce o imagine mai clară despre locul în care o companie creează profit. Datele personale sunt o resursă foarte importantă pe care companiile de tipul Facebook, Amazon sau Google o extrag pentru a crea profit, nefiind în momentul de față luată în considerare atunci când se calculează baza de impozitare.

Companiile își vor calcula impozitele însumând profitul și pierderile din toate companiile constituente din toate statele membre UE. Taxele rezultante se vor împărți apoi între statele membre în funcție de unde a fost generat profitul. Scopul este evitarea situației de acum în care companiile mai întâi își mută profiturile în zonele cu impozite mici.

Odată propunerile intrate în vigoare, un singur set de taxe se va aplica în toate statele membre. Companiile nu vor mai avea de-a face cu 28 de seturi diferite de reguli naționale și vor răspunde doar în fața unei administrații fiscale (un one-stop shop).

Rezoluțiile vor fi acum transmise Consiliului și Comisiei pentru a fi analizate.

Cuvinte cheie: >