Oficial: Legea privind organizarea judiciară, modificată

23 iulie 2018 Noutati legislative

În Monitorul Oficial cu numărul 636 din 20 iulie 2018 a fost publicată Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Printre modificările aduse, menționăm:

  • Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor.
  • Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori.
  • Apelurile se judecă în complet format din 3 judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel. Dispozițiile se aplică cauzelor înregistrate după intrarea în vigoare a legii.
  • În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Secția începe să funcționeze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Cuvinte cheie: > > >