PE: Statele membre trebuie să caute alternative la închisoare atunci când este posibil

10 octombrie 2017 UE

Deputații europeni se tem că supraaglomerarea din închisorile UE ar putea încuraja radicalizarea. Ei cer autorităților naționale să opteze pentru alternative la închisoare atunci când este posibil.

Statele membre ar trebui să îmbunătățească condițiile din închisori în UE, pentru a proteja sănătatea și confortul deținuților și angajaților, pentru a favoriza reabilitarea și a reduce riscul radicalizării, spun deputații europeni într-o rezoluție votată joi, 5 octombrie. Pentru a ajuta la prevenirea radicalizării, deputații recomandă și formarea angajaților, intelligence în închisori, dialog interconfesional și sprijin psihologic.

Deputații spun că pedepsele cu închisoarea, mai ales în perioade dinaintea procesului, ar trebui să fie ultima opțiune, rezervată pentru cazuri justificate legal, considerând că este o măsură cu precădere nepotrivită pentru persoanele vulnerabile cum ar fi minorii, bătrânii, femeile însărcinate și oamenii cu afecțiuni grave.

Alternative la pedeapsa cu închisoarea

Pentru deținuții care nu reprezintă un pericol grav la adresa societății, deputații cer alternative la închisoare, cum ar fi arest la domiciliu, serviciu în folosul comunității și brățări electronice.

Parlamentul european încurajează statele membre să aloce resurse adecvate pentru reechiparea și modernizarea închisorilor, să adapteze regulile de detenție la prizonieri și la nivelul de risc pe care îl ridică și să ofere deținuților un program echilibrat de activități și timp în afara celulelor. Nevoile specifice ale femeilor deținute ar trebui, de asemenea, avute în vedere, mai ales în perioada de sarcină și după naștere, se mai arată în text.

Deputații avertizează că privatizarea tot mai mare a sistemelor de închisori poate duce la înrăutățirea condițiilor de detenție și submina respectarea drepturilor fundamentale. Ei subliniază rata mare a sinuciderilor în rândul prizonierilor și politica de plasare a deținuților în penitenciare dispersate în teritoriu aplicată în unele state membre, despre care spun că ar fi o pedeapsă suplimentară care afectează familiile deținuților.

Raportul de inițiativă proprie a fost aprobat cu 474 voturi pentru la 109 împotrivă și 34 abțineri.

Cuvinte cheie: > >

Comentarii