Potrivit art. 524 Cod civil, are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale şi potrivit art. 525 Cod civil, minorul care cere întreţinere de la părinţii săi se află în nevoie dacă nu se poate întreţine din munca sa, chiar dacă ar avea bunuri.
Potrivit art. 529 Cod civil, întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
În conformitate cu art. 31/Legea 272/2004 „ ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor . Exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, trebuie să aibă în vedere interesul superior al copilului şi să asigure bunăstarea materială şi spirituală a copilului .”
Pornind de la acest principiu consacrat de lege, privind protecţia şi promovarea interesului copilului, rezultă că interesul minorului este acela de a primi pensie şi de la părintele căruia nu i-a fost încredinţat .
În cazul în care cel care urmează să plătească pensia de întreţinere nu are venituri sau mijloace materiale, dar este capabil de muncă, în situaţia din speţă pârâtul nu poate fi scutit de îndeplinirea obligaţiei de întreţinere întrucât orice persoană capabilă de muncă are posibilitatea de a realiza un venit din muncă.
Prin urmare, lipsa unor venituri, nu scuteşte pe debitor de obligaţia de întreţinere, pârâtul având obligaţia de a depune diligenţe pentru realizarea unor venituri , cel puţin egale cu venitul minim pe economie.
Prin noţiunea de ,,mijloace,, la care se referă Codul civil, se înţelege nu numai mijloacele materiale, dar şi aptitudinea de a munci a celui obligat la întreţinere, care este izvorul obţinerii mijloacelor materiale.
Astfel, prin aplicarea acestei reguli, prevăzută de noţiunea de mijloace, instanţa poate prezuma existenţa acestor venituri sau a altor surse din punct de vedere financiar ale debitorului obligaţiei de întreţinere, deoarece nu s-ar explica în alt mod cum pârâtul îşi asigură propria existenţă.
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere urmează să fie avute în vedere art. 529 alin. 2 Cod civil precum şi cuantumul venitului minim pe economia naţională. (Judecătoria Drăgășani, Sentința civilă nr. 1856/2014, portal.just.ro)
Cuvinte cheie: noul cod civil > pensie de intretinere