Prescripția debitelor către asociația de proprietari

24 martie 2016 Drept Civil Jurisprudenta

”În ceea ce privește termenul de prescripție aplicabil și al datei de la care acesta începe să curgă, instanța de apel apreciază ca termenul de prescripție este de 3 ani și începe sa curgă de la data scadenței pentru fiecare luna in parte.

Instanța constată ca scadențele pentru cheltuielile de întreținere aferente perioadei 2007 – oct 2010 au început sa curgă la 30 de zile de la data afișării, ultima scadența, pentru luna oct 2010 fiind la 23 12 2010, așa cum rezulta din mențiunile existente pe lista de plata aferenta acestei luni.

Întrucât reclamanta intimata nu a făcut dovada că ar fi intervenit în speță vreo cauză de suspendare sau întrerupere a termenului de prescripție și nici nu s-a solicitat repunerea în termenul de prescripție extinctivă, instanța constată că acest termen s-a împlinit la data de 23 12 2013, potrivit art. 181 al 1, pct 3 din Noul Cod de procedură civilă.

Cum acțiunea a fost înregistrată la data de 16 01 2014, tribunalul constată că la acel moment era prescris dreptul reclamantului la acțiune pentru perioada 2007 – oct 2010, motiv pentru care va admite excepția prescripției dreptului material la acțiune.” (Tribunalul Dolj, Decizia civilă nr. 2137/2015, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: > >

Comentarii

 1. Datoriile se prescriu dupa 3 ani, dar aceasta justifica si nedepunerea listelor de plata mai vechi de 3 ani ca proba in instanta pentru determinarea indexului de apa rece estimat la plata ? Nementionarea in listele de plata a indexului de apa rece estimat la plata, alaturi de indicele de apa rece efectiv, implica ca in instanta sa fie necesare toate listele de plata din data cand consumatorul a montat contoarele de apa rece. Este posibil sa fie asociatia scutita de a demonstra cu probe (listele de plata mai vechi de 3 ani) indexul de apa rece estimat la plata ? Consider ca neafisarea indexului estimat la plata in listele de plata este un mod defectuos de lucru si totodata ilegal care incurajeaza abuzul. Deci instanta ar trebui sa solicite si listele de plata mai vechi de trei ani pentru calcularea indexului estimat la plata prin insumarea consumurilor estimate la plata.

  Comentariu de către tea pe 10 ianuarie 2017 la 1:48

 2. BZ. Se tot vorbeste de restantieri, de rau platnici dar NIMENI nu vorbeste de modul de calcul al listelor de plata emise de asociatii, incarcate cu cheltuieli nejustificate, cu sume nedatorate, cu facturi impartite dupa bunul plac al reprezentantilor si ,ilegal – de exemplu apa calda trecuta de plata la cota indiviza !!! pentru a-i exonera de plata pe cei cu CT si ai incarca pe cei fara. Furnizorii au rubrici de plata si li se varsa c/val .produs furnizat.Cota indiviza este pentru – sedii,curatenie scari,salarii,chelt.gospodaresti – adica servicii de asociatie. Mai apar fara evidentierea cantitatii in facturi,o suma de plata ce se imparte la nr.apartamente sau persoane sau mp (cum le tuna celor pe care-i platim sa ne reprezinte) Nu putem raporta c/val facturii la cantitate sa vedem daca bate totalul cu val.mc sau gcal .
  Se imparte suma afisata, la nr apart., dă suma din factura la total rubrica din lista DAR, adunind ce s-a dispus la plata fiecaruia, iese o incasare in plus si de dublul sumei din factura si din rubtica listei ! Daca nu platesti fara sa ti se justifice modul de calcul (furtul) esti penalizat, esti dat in judecata, esti pus la plata pt ca NIMENI, nici expert contabil,nici instanta NU verifica DIN CE SUME SUNT CONSTITUITE TOTALURILE DE LUNA. Intrebarea este cine e de rea credinta, cine trebuie sanctionat, cine e vinovat de incalcarea legilor ? Pina acum, mereu e vinovat cel pus la plata – nu conteaza ce trebuie sa plateasca.Conteaza ce este afisat ca trebuie sa plateasca.Asta inseamna adunat bani la stat in mod samavolnic si in tandem – asociatie,primarie,furnizori,experti,judecatori,executori, toti organe de opresiune asupra contribuabilului ce nu este dispus sa dea din binele propriu pentru binele altora. Mergi in instanta sa te aperi si sa se constate adevarul iar majoritatea judecatorilor care trebuie ACUM sa se supuna DOAR legilor si constiintei, NU O FAC pt ca legile nu le aplica iar constiinta n-au. SA-I FACEM ZEI, DEASUPRA LEGILOR – SA NU RASPUNDA PT FAPTELE LOR

  Comentariu de către MADA pe 11 octombrie 2017 la 11:12

 3. Mada, ai perfecta dreptate sunt in situatiaexacta descrisa de tine.Ma lupt cu o asociatie de LOCATARI care NU are capacitate procesuala de folosinta a drepturilor civile art.56,57 ncpc si art25 codul civil .Au cistigat la judecatorie si tribunal sunt la curtea de apel bucuresti si am i nvocat pentru prima data exceptia lipsei capacitatii de folosinta deoarece as de locatari NU este constituita legal.

  Comentariu de către Dorin pe 29 iulie 2018 la 17:09